Wołowina duszona

Wlodek1955

Member
Mar 24, 2014
114
0
0
ok 1 kg wołowiny pokrojonej w kostkę ( w odpowiednią stronę )
2 duże cebule, drobno posiekane
puszka pomidorów ( krojonych )
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100g czerwonego lub białego wina
1 liść laurowy
3-4 ziarenka ziela angielskie
2 goździki
1/4 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz,
olej

Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na rozgrzanej patelni z oliwą przesmażyć kawałki miesa ze wszystkich stron. (Najlepiej usmażyc mięso partiami.)
Na drugiej rozgrzanej patelni z oliwą przesmażam pokrojoną cebulę,
wlewam wino i następnie dodaję przesmażone mięso, pomidory i przyprawy
( Listek, ziele, gożdziki cynamon ) i duszę wszystko na wolnym ogniu.
Gdy sos jest gęsty a mięso jest miękkie doprawiam solą i pieprzem.
Do tej potrawy używam specjalnej patelni z grubym dnem i pokrywą ( temperatutra duszenia 60 - 70 stopni )
Czas duszenia jest zależny od jakości mięsa i naczynia.

Na zdjęciu - wołowina duszona z puree ziemniaczanym i duszoną marchewką
 

Załączniki

  • _MG_6011_1.jpg
    _MG_6011_1.jpg
    125.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Wygląda pięknie i na pewno tak samo dobrze smakuje
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy