- Mar 24, 2014
- 114
- 0
- 0
ok 1 kg wołowiny pokrojonej w kostkę ( w odpowiednią stronę )
2 duże cebule, drobno posiekane
puszka pomidorów ( krojonych )
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100g czerwonego lub białego wina
1 liść laurowy
3-4 ziarenka ziela angielskie
2 goździki
1/4 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz,
olej
Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na rozgrzanej patelni z oliwą przesmażyć kawałki miesa ze wszystkich stron. (Najlepiej usmażyc mięso partiami.)
Na drugiej rozgrzanej patelni z oliwą przesmażam pokrojoną cebulę,
wlewam wino i następnie dodaję przesmażone mięso, pomidory i przyprawy
( Listek, ziele, gożdziki cynamon ) i duszę wszystko na wolnym ogniu.
Gdy sos jest gęsty a mięso jest miękkie doprawiam solą i pieprzem.
Do tej potrawy używam specjalnej patelni z grubym dnem i pokrywą ( temperatutra duszenia 60 - 70 stopni )
Czas duszenia jest zależny od jakości mięsa i naczynia.
Na zdjęciu - wołowina duszona z puree ziemniaczanym i duszoną marchewką
2 duże cebule, drobno posiekane
puszka pomidorów ( krojonych )
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100g czerwonego lub białego wina
1 liść laurowy
3-4 ziarenka ziela angielskie
2 goździki
1/4 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz,
olej
Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na rozgrzanej patelni z oliwą przesmażyć kawałki miesa ze wszystkich stron. (Najlepiej usmażyc mięso partiami.)
Na drugiej rozgrzanej patelni z oliwą przesmażam pokrojoną cebulę,
wlewam wino i następnie dodaję przesmażone mięso, pomidory i przyprawy
( Listek, ziele, gożdziki cynamon ) i duszę wszystko na wolnym ogniu.
Gdy sos jest gęsty a mięso jest miękkie doprawiam solą i pieprzem.
Do tej potrawy używam specjalnej patelni z grubym dnem i pokrywą ( temperatutra duszenia 60 - 70 stopni )
Czas duszenia jest zależny od jakości mięsa i naczynia.
Na zdjęciu - wołowina duszona z puree ziemniaczanym i duszoną marchewką
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: