Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wołowina duszona
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Wlodek1955" data-source="post: 1521163" data-attributes="member: 52944"><p>ok 1 kg wołowiny pokrojonej w kostkę ( w odpowiednią stronę )</p><p>2 duże cebule, drobno posiekane</p><p>puszka pomidorów ( krojonych )</p><p>1 łyżka koncentratu pomidorowego</p><p>100g czerwonego lub białego wina </p><p>1 liść laurowy </p><p>3-4 ziarenka ziela angielskie</p><p>2 goździki</p><p>1/4 łyżeczki cynamonu</p><p>sól, pieprz, </p><p>olej </p><p></p><p>Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.</p><p>Na rozgrzanej patelni z oliwą przesmażyć kawałki miesa ze wszystkich stron. (Najlepiej usmażyc mięso partiami.)</p><p>Na drugiej rozgrzanej patelni z oliwą przesmażam pokrojoną cebulę, </p><p>wlewam wino i następnie dodaję przesmażone mięso, pomidory i przyprawy</p><p>( Listek, ziele, gożdziki cynamon ) i duszę wszystko na wolnym ogniu. </p><p>Gdy sos jest gęsty a mięso jest miękkie doprawiam solą i pieprzem.</p><p>Do tej potrawy używam specjalnej patelni z grubym dnem i pokrywą ( temperatutra duszenia 60 - 70 stopni ) </p><p>Czas duszenia jest zależny od jakości mięsa i naczynia. </p><p></p><p>Na zdjęciu - wołowina duszona z puree ziemniaczanym i duszoną marchewką</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Wlodek1955, post: 1521163, member: 52944"] ok 1 kg wołowiny pokrojonej w kostkę ( w odpowiednią stronę ) 2 duże cebule, drobno posiekane puszka pomidorów ( krojonych ) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100g czerwonego lub białego wina 1 liść laurowy 3-4 ziarenka ziela angielskie 2 goździki 1/4 łyżeczki cynamonu sól, pieprz, olej Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na rozgrzanej patelni z oliwą przesmażyć kawałki miesa ze wszystkich stron. (Najlepiej usmażyc mięso partiami.) Na drugiej rozgrzanej patelni z oliwą przesmażam pokrojoną cebulę, wlewam wino i następnie dodaję przesmażone mięso, pomidory i przyprawy ( Listek, ziele, gożdziki cynamon ) i duszę wszystko na wolnym ogniu. Gdy sos jest gęsty a mięso jest miękkie doprawiam solą i pieprzem. Do tej potrawy używam specjalnej patelni z grubym dnem i pokrywą ( temperatutra duszenia 60 - 70 stopni ) Czas duszenia jest zależny od jakości mięsa i naczynia. Na zdjęciu - wołowina duszona z puree ziemniaczanym i duszoną marchewką [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wołowina duszona
Top
Bottom