Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wołowina po burgundzku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 894359" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Wołowina po burgundzku</strong></p><p></p><p>Przepis pochodzi z tomu <strong>Kuchnia francuska</strong> Encyklopedii Kulinarnej. </p><p><a href="http://www.kuchnia.xpam.de/6196.htm" target="_blank">http://www.kuchnia.xpam.de/6196.htm</a></p><p>Tu podobna wersja:</p><p><a href="http://www.kuchnia.xpam.de/6200.htm" target="_blank">http://www.kuchnia.xpam.de/6200.htm</a></p><p></p><p>Składniki: </p><p>70 - 80 dag wołowiny na pieczeń pokrojonej w kostkę o boku 3 cm </p><p>1 drobno pokrojona cebula </p><p>1 pokrojona w kosteczkę marchewka </p><p>2 obrane i wypestkowane pomidory </p><p>4 posiekane ząbki czosnku </p><p>2 łyżki mąki </p><p>250 ml bulionu </p><p>250 ml czerwonego wytrawnego wina </p><p>50 ml koniaku lub brandy </p><p>sól, pieprz, 2 listki laurowe, kilka gałązek tymianku (lub szczypta tymianku suszonego) </p><p>30 dag małych pieczarek </p><p>20 sztuk malutkich cebulek (takich okrągłych, perłowych - nie szalotek) - daję jak mam, ale często obywam się bez </p><p>30 dag wędzonego boczku pokrojonego w słupki lub kostkę </p><p>łyżka siekanej pietruszki do przybrania </p><p></p><p>Mięso przesmażyć porcjami do zbrązowienia ma silnie rozgrzanej mieszaninie masła i oliwy (nie dopuścić, by mięso puściło soki), dodać cebulę i marchewkę, oprószyć mąką i smażyć dalej 3 minuty. Polać koniakiem i zapalić, a gdy się wypali - wymieszać. Zalać winem i bulionem, dodać czosnek, pomidory i przyprawy, gotować na bardzo małym ogniu przez 1,5 godziny. Potem dodać przesmażony na rozgrzanej patelni boczek i usmażone na wytopionym z niego tłuszczu pieczarki i cebulki. Dodać do mięsa i dusić pod przykryciem przez 1/2 godziny. Kilka minut przed podaniem można (wg oryginalnego przepisu z pierwszego linku) dodać pieczone z masłem ziemniaki (ok. 50 dag). </p><p></p><p>Jest to jedna z wersji tego dania, dla mnie baaaardzo smaczna. Bezwzględnie nie można zapomnieć o czosnku i tymianku.</p><p>Jak każde tego typu danie, jeszcze smaczniejsze po odgrzaniu, więc warto je przygotować w przeddzień podania.</p><p></p><p>[ATTACH=full]86208[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 894359, member: 1024"] [B]Wołowina po burgundzku[/B] Przepis pochodzi z tomu [B]Kuchnia francuska[/B] Encyklopedii Kulinarnej. [URL="http://www.kuchnia.xpam.de/6196.htm"]http://www.kuchnia.xpam.de/6196.htm[/URL] Tu podobna wersja: [URL="http://www.kuchnia.xpam.de/6200.htm"]http://www.kuchnia.xpam.de/6200.htm[/URL] Składniki: 70 - 80 dag wołowiny na pieczeń pokrojonej w kostkę o boku 3 cm 1 drobno pokrojona cebula 1 pokrojona w kosteczkę marchewka 2 obrane i wypestkowane pomidory 4 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki mąki 250 ml bulionu 250 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml koniaku lub brandy sól, pieprz, 2 listki laurowe, kilka gałązek tymianku (lub szczypta tymianku suszonego) 30 dag małych pieczarek 20 sztuk malutkich cebulek (takich okrągłych, perłowych - nie szalotek) - daję jak mam, ale często obywam się bez 30 dag wędzonego boczku pokrojonego w słupki lub kostkę łyżka siekanej pietruszki do przybrania Mięso przesmażyć porcjami do zbrązowienia ma silnie rozgrzanej mieszaninie masła i oliwy (nie dopuścić, by mięso puściło soki), dodać cebulę i marchewkę, oprószyć mąką i smażyć dalej 3 minuty. Polać koniakiem i zapalić, a gdy się wypali - wymieszać. Zalać winem i bulionem, dodać czosnek, pomidory i przyprawy, gotować na bardzo małym ogniu przez 1,5 godziny. Potem dodać przesmażony na rozgrzanej patelni boczek i usmażone na wytopionym z niego tłuszczu pieczarki i cebulki. Dodać do mięsa i dusić pod przykryciem przez 1/2 godziny. Kilka minut przed podaniem można (wg oryginalnego przepisu z pierwszego linku) dodać pieczone z masłem ziemniaki (ok. 50 dag). Jest to jedna z wersji tego dania, dla mnie baaaardzo smaczna. Bezwzględnie nie można zapomnieć o czosnku i tymianku. Jak każde tego typu danie, jeszcze smaczniejsze po odgrzaniu, więc warto je przygotować w przeddzień podania. [ATTACH=full]86208[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wołowina po burgundzku*
Top
Bottom