Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Wołowina w winie po prowansalsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1353741" data-attributes="member: 692"><p>Składniki: </p><p> 4 gałązki tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego tymianku)</p><p> 1 liść laurowy</p><p> 3 goździki</p><p> 1 łyżeczka pieprzu</p><p> 3 łyżeczki skórki z pomarańczy</p><p> 2 łyżki soku pomarańczowego</p><p> 2 ząbki czosnku, zmiażdżonego</p><p> 1 gałązka selera naciowego, pokrojonego drobno</p><p> 1 średnia cebula, posiekana</p><p> 2 marchewki, pokrojone w kostkę</p><p> 500 ml czerwonego wina (<em> wytrawnego!</em>)</p><p> 1 kg wołowiny, pokrojonej w grubą kostkę</p><p> 5 łyżek oliwy</p><p> 1 łyżka pasty pomidorowej</p><p> pół szklanki rosołu ( może być z kostki)</p><p> pół szklanki oliwek <em>( rodzina nie lubi, nie dodałam)</em></p><p> sól</p><p> do podania opcjonalnie z makaronem, ryżem lub ziemniakami ( <em>u mnie z ziołowymi kluskami pieczonymi</em>)</p><p> </p><p>Przygotowanie:</p><p>Przygotowujemy marynatę: łączymy tymianek, liść laurowy, pieprz, skórkę z pomarańczy, cebulę, czosnek, seler naciowy, marchew i wino w dużym rondlu. Dodajemy wołowinę, mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny.</p><p>Następnego dnia podgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Wyjmujemy wołowinę z marynaty, osuszamy lekko ( <em>ja jeszcze otoczyłam w mące)</em></p><p>Miksturę winną gotujemy w garnku 5 minut. Odstawiamy.</p><p></p><p>Podgrzewamy 2 łyżki oliwy w garnku nadającym się do również do pieczenia (jeśli nie mamy takiego, to na patelni, a potem przerzucamy całość do naczynia żaroodpornego). Smażymy wołowinę około 2 minut.</p><p>Dodajemy pastę pomidorową i rosół, a następnie mieszankę winną. Dodajemy oliwki i wołowinę, mieszamy.</p><p>Zakrywamy garnek i wstawiamy go do pieca. Gotujemy 2 godziny, możemy potem nieco zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Po 2 godzinach dodajemy sok z pomarańczy i gotujemy jeszcze 30 minut. ( <em>Odpuściłam pieczenie, dusiłam na naprawde malusieńkim ogniu ok 1,5 godziny)</em></p><p></p><p><em>Przed podaniem doprawiłam jeszcze dwiema łyżkami tego czerwonego wina, którego użyłam do marynaty .</em></p><p><em>Przepis znalazłam</em></p><p><a href="http://www.amuamu.eu/amu/wolowina-w-winie-po-prowansalsku/" target="_blank">tutaj</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1353741, member: 692"] Składniki: 4 gałązki tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego tymianku) 1 liść laurowy 3 goździki 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżeczki skórki z pomarańczy 2 łyżki soku pomarańczowego 2 ząbki czosnku, zmiażdżonego 1 gałązka selera naciowego, pokrojonego drobno 1 średnia cebula, posiekana 2 marchewki, pokrojone w kostkę 500 ml czerwonego wina ([I] wytrawnego![/I]) 1 kg wołowiny, pokrojonej w grubą kostkę 5 łyżek oliwy 1 łyżka pasty pomidorowej pół szklanki rosołu ( może być z kostki) pół szklanki oliwek [I]( rodzina nie lubi, nie dodałam)[/I] sól do podania opcjonalnie z makaronem, ryżem lub ziemniakami ( [I]u mnie z ziołowymi kluskami pieczonymi[/I]) Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę: łączymy tymianek, liść laurowy, pieprz, skórkę z pomarańczy, cebulę, czosnek, seler naciowy, marchew i wino w dużym rondlu. Dodajemy wołowinę, mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. Następnego dnia podgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Wyjmujemy wołowinę z marynaty, osuszamy lekko ( [I]ja jeszcze otoczyłam w mące)[/I] Miksturę winną gotujemy w garnku 5 minut. Odstawiamy. Podgrzewamy 2 łyżki oliwy w garnku nadającym się do również do pieczenia (jeśli nie mamy takiego, to na patelni, a potem przerzucamy całość do naczynia żaroodpornego). Smażymy wołowinę około 2 minut. Dodajemy pastę pomidorową i rosół, a następnie mieszankę winną. Dodajemy oliwki i wołowinę, mieszamy. Zakrywamy garnek i wstawiamy go do pieca. Gotujemy 2 godziny, możemy potem nieco zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Po 2 godzinach dodajemy sok z pomarańczy i gotujemy jeszcze 30 minut. ( [I]Odpuściłam pieczenie, dusiłam na naprawde malusieńkim ogniu ok 1,5 godziny)[/I] [I]Przed podaniem doprawiłam jeszcze dwiema łyżkami tego czerwonego wina, którego użyłam do marynaty . Przepis znalazłam[/I] [URL="http://www.amuamu.eu/amu/wolowina-w-winie-po-prowansalsku/"]tutaj[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Wołowina w winie po prowansalsku
Top
Bottom