- Sie 28, 2005
- 8,203
- 1,711
- 113

Skladniki:
500 g wolowiny pokrojonej na male kawalki ( w oryginale tlusta baranina!)
2 duze cebule, drobno pokrojone
2 lyzki czerwonego octu winnego ( ja dalam 4)
1/2 szklanki wyluskanych orzechow wloskich, zmielone
maly kawalek ostrej papryki ( dalam na czubek noza pasty z ostrej papryki)
4 zabki czosnku
szczypta imbiru
kilka galazek zielonej kolendry ( nie mialam), pietruszki i szczypiorku ( tez nie mialam)
1 lyzeczka cukru, sol, pieprz
3 lyzki oleju
wykonanie:
Mieso posypac sola , cukrem, pieprzem i imbirem, wymieszac reka i odstawic na 30 min.
W garnku rozgrzac olej, obsmazyc mieso i je wyjac.
Do garnka dodac orzechy, czosnek przecisniety przez praske, rozdrobniona ostra papryczke i ocet, wymieszac, dodac mieso i dusic pod przykryciem do miekkosci.
Na wydaniu posypac siekana zielenina.
Moje uwagi: sos ma bardzo nieciekawy kolor, taki szarobury. Podbarwilam go karmelem, co nieco zmienilo smak i wymoglo dodanie kolejnych lyzek octu.
Na zdjeciu porcja dla kogos, kto pluje zielenina...
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: