Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Wspaniała sałatka z wędzonym łososiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sapphire" data-source="post: 926081" data-attributes="member: 14959"><p>Kiedyś w restauracji jadłam bardzo smaczną sałatkę. Wyglądała, jak zwykła sałatka warzywna. </p><p>Później w domu próbowałam ją &quot;odtworzyć&quot; - i w końcu się udało. Jak dotąd smakuje każdemu.</p><p></p><p>Podaję moją wersję:</p><p></p><p>- w bulionie lub rosole ugotować marchewkę i selera (wyjąć z wywaru, kiedy będzie jeszcze lekko ciepłe i pokroić w kostkę - w ilości około 1 szklanki marchwi i 1 szklanki selera</p><p>- 5-6 ugotowanych jajek</p><p>- 1 puszka groszku</p><p>- 300-400g oliwek nadziewanych papryką</p><p>- 1/2 szklanki pokrojonego ogórka kiszonego</p><p>- 3/4 szklanki drobno pokrojonego pora - jasna część</p><p>- 3 szklanki kukurydzy z puszki - a nawet więcej!</p><p>- 500g wędzonego łososia norweskiego</p><p></p><p>Łososia pokroić w plastry, a następnie w dość duże paski - inaczej nie będzie zauważalny wśród marchewki, a ona też musi być w sałatce. Pokrojonego łososia wymieszać z łyżką bazylii, łyżeczką pieprzu i 2 łyżkami ziół prowansalskich, skropić lekko olejem jeśli jest taka potrzeba i odstawić, żeby przeszło smakiem.</p><p></p><p>Pozostałe składniki mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy łososia i majonez - tyle, żeby się &quot;posklejało&quot; ze sobą. Jeśli będziemy próbować od razu sałatki, to powinna mieć ona lekko słodko-kwaśny smak - dodajemy ogórka bądź kukurydzę. Właściwego smaku nabiera po kilku godzinach w lodówe.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sapphire, post: 926081, member: 14959"] Kiedyś w restauracji jadłam bardzo smaczną sałatkę. Wyglądała, jak zwykła sałatka warzywna. Później w domu próbowałam ją "odtworzyć" - i w końcu się udało. Jak dotąd smakuje każdemu. Podaję moją wersję: - w bulionie lub rosole ugotować marchewkę i selera (wyjąć z wywaru, kiedy będzie jeszcze lekko ciepłe i pokroić w kostkę - w ilości około 1 szklanki marchwi i 1 szklanki selera - 5-6 ugotowanych jajek - 1 puszka groszku - 300-400g oliwek nadziewanych papryką - 1/2 szklanki pokrojonego ogórka kiszonego - 3/4 szklanki drobno pokrojonego pora - jasna część - 3 szklanki kukurydzy z puszki - a nawet więcej! - 500g wędzonego łososia norweskiego Łososia pokroić w plastry, a następnie w dość duże paski - inaczej nie będzie zauważalny wśród marchewki, a ona też musi być w sałatce. Pokrojonego łososia wymieszać z łyżką bazylii, łyżeczką pieprzu i 2 łyżkami ziół prowansalskich, skropić lekko olejem jeśli jest taka potrzeba i odstawić, żeby przeszło smakiem. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy łososia i majonez - tyle, żeby się "posklejało" ze sobą. Jeśli będziemy próbować od razu sałatki, to powinna mieć ona lekko słodko-kwaśny smak - dodajemy ogórka bądź kukurydzę. Właściwego smaku nabiera po kilku godzinach w lodówe. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Wspaniała sałatka z wędzonym łososiem
Bottom