- Maj 5, 2006
- 30,543
- 13
- 38
Opakowanie makaronu wtążki 400 gr
30 dkg szynki konserwowej
10 dkg boczku wędzonego
2 cebule
4 - 5 ząbków czosnku
śmietanka słodka 200 - 250 ml
sól
pieprz czarny
szczypta cukru
łyżeczka soku z cytryny
kostka cebuli smażonej Knorra
masło lub olej do smażenia
Makaron ugotować.
Szynkę pokroić w paski szerokości wstążek makaronu.
Cebulę pokroić dowolnie i zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojony boczek, poddusić, wcisnąć czosnek, posolić, dodać pieprz i kostkę cebulową. Podlać odrobiną wody. Wlać śmietanę i pogotować trochę.
Dosmakować, dodać szczyptę cukru i sok z cytryny.
Sos powinien być rzadki, dość intensywny smakowo.
Makaron wymieszać z szynką, zalać sosem, wszystko razem wymieszać i od razu podawać, ponieważ makaron wpije sos i danie się nieładnie sklei.
Smacznego

30 dkg szynki konserwowej
10 dkg boczku wędzonego
2 cebule
4 - 5 ząbków czosnku
śmietanka słodka 200 - 250 ml
sól
pieprz czarny
szczypta cukru
łyżeczka soku z cytryny
kostka cebuli smażonej Knorra
masło lub olej do smażenia
Makaron ugotować.
Szynkę pokroić w paski szerokości wstążek makaronu.
Cebulę pokroić dowolnie i zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojony boczek, poddusić, wcisnąć czosnek, posolić, dodać pieprz i kostkę cebulową. Podlać odrobiną wody. Wlać śmietanę i pogotować trochę.
Dosmakować, dodać szczyptę cukru i sok z cytryny.
Sos powinien być rzadki, dość intensywny smakowo.
Makaron wymieszać z szynką, zalać sosem, wszystko razem wymieszać i od razu podawać, ponieważ makaron wpije sos i danie się nieładnie sklei.
Smacznego
