Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Wyborna musztarda pomidorowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 1469446" data-attributes="member: 592"><p>[ATTACH=full]85526[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Wyborna musztarda pomidorowa </strong></p><p>przepis z bloga <a href="http://crustanddust.blogspot.com/2010/08/wyborna-musztarda-pomidorowa.html" target="_blank"><strong>Crust and Dust</strong></a></p><p>Czas przygotowania: 2 dni</p><p></p><p>Składniki:</p><p>6 kg pomidorów</p><p>1/2 kg cebuli</p><p>1/2 szklanki musztardy sarepskiej</p><p>1 łyżka soli</p><p>1 łyżka papryki słodkiej</p><p>1 l octu</p><p>25 dkg cukru białego</p><p>1 łyżka imbiru</p><p>1 łyżka pieprzu</p><p>1 łyżka cynamonu</p><p>1 łyżka ziela angielskiego</p><p>15 listków laurowych</p><p>1/2 gałki muszkatołowej</p><p>7 goździków</p><p></p><p>Ocet wraz z cukrem, imbirem, pieprzem, cynamonem, zielem angielskim, listkami laurowymi, gożdzikami i startą gałką muszkatołową doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do szklanego naczynia, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 12 godzin, po tym czasie na &quot;odstanie&quot; odcedzamy zalewę octową.</p><p>Pomidory myjemy, kroimy na ósemki. Cebulę kroimy w duże kawałki. Pomidory i cebulę rozgotowujemy, przecieramy przez sito i zalewamy odcedzonym octem. Smażymy do uzyskania bardzo gęstej masy (takiej jak gęste powidła śliwkowe), dodajemy musztardę, sól i paprykę. Wkładamy do wyparzonych słoików, zamykamy, odwracamy do góry dnem i czekamy, aż wystygną. </p><p><strong>Uwagi</strong></p><p>-dałam 150 g cukru brązowego</p><p>- octu 1/2 litra,a na drugi raz dam jeszcze mniej i octu jabłkowego, myślę ,że 1 szklanka starczy</p><p>- ja gotowałam przez 4 dni </p><p>- z lenistwa mam ciut rzadsze niż autorzy przepisu ( tez ze względu ,że bardzo pryska i na reku już z 10 pęcherzy mam)</p><p>- to jest bardzo smaczne, mi tylko trochę za bardzo octowe </p><p>[ATTACH=full]85527[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 1469446, member: 592"] [ATTACH=full]85526[/ATTACH] [B]Wyborna musztarda pomidorowa [/B] przepis z bloga [URL="http://crustanddust.blogspot.com/2010/08/wyborna-musztarda-pomidorowa.html"][B]Crust and Dust[/B][/URL] Czas przygotowania: 2 dni Składniki: 6 kg pomidorów 1/2 kg cebuli 1/2 szklanki musztardy sarepskiej 1 łyżka soli 1 łyżka papryki słodkiej 1 l octu 25 dkg cukru białego 1 łyżka imbiru 1 łyżka pieprzu 1 łyżka cynamonu 1 łyżka ziela angielskiego 15 listków laurowych 1/2 gałki muszkatołowej 7 goździków Ocet wraz z cukrem, imbirem, pieprzem, cynamonem, zielem angielskim, listkami laurowymi, gożdzikami i startą gałką muszkatołową doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do szklanego naczynia, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 12 godzin, po tym czasie na "odstanie" odcedzamy zalewę octową. Pomidory myjemy, kroimy na ósemki. Cebulę kroimy w duże kawałki. Pomidory i cebulę rozgotowujemy, przecieramy przez sito i zalewamy odcedzonym octem. Smażymy do uzyskania bardzo gęstej masy (takiej jak gęste powidła śliwkowe), dodajemy musztardę, sól i paprykę. Wkładamy do wyparzonych słoików, zamykamy, odwracamy do góry dnem i czekamy, aż wystygną. [B]Uwagi[/B] -dałam 150 g cukru brązowego - octu 1/2 litra,a na drugi raz dam jeszcze mniej i octu jabłkowego, myślę ,że 1 szklanka starczy - ja gotowałam przez 4 dni - z lenistwa mam ciut rzadsze niż autorzy przepisu ( tez ze względu ,że bardzo pryska i na reku już z 10 pęcherzy mam) - to jest bardzo smaczne, mi tylko trochę za bardzo octowe [ATTACH=full]85527[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Wyborna musztarda pomidorowa
Bottom