Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Wykwintna zupa-krem szparagowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 850211" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. Ma sporo lat i wtedy, jak pamiętam, w sprzedaży były tylko białe szparagi i z takich robiłam tę zupę. Teraz oczywiście robię ją także z zielonych, nawet ma ciekawszy kolor. Proporcje dla 4 osób. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1/2 kg szparagów białych lub zielonych</p><p>1/2 litra rosołu drobiowego (może być z kostki)</p><p>4 dkg mąki</p><p>4 dkg masła</p><p>1- 2 żółtka</p><p>3 - 4 łyżki śmietany ( biorę 22% )</p><p>trochę drobniutko posiekanej natki pietruszki</p><p></p><p>Szparagi myjemy, obieramy, odłamujemy lub odcinamy twarde końce i kroimy na kawałeczki długości około 3 cm. Zalewamy je 1/2 litra osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości, co trwa około 25 minut. Szparagi odcedzamy i zachowujemy, a wywar uzupełniamy do 1 litra rosołem drobiowym. </p><p>Z masła i mąki przyrządzamy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy rosołem zmieszanym z wywarem ze szparagów. Pilnie mieszamy, by nie pozostawić w zupie nieapetycznych grudek. Jeśli mimo wszystko w zupie pływają grudki zasmażki, przecieramy przez nylonowe sitko. </p><p>1 - 2 żółtka mieszamy w 3- 4 łyżkach śmietany i zaciągamy tym zupę. Wkładamy do zupy szparagi , podgrzewamy, lecz więcej nie gotujemy. Przed podaniem sprawdzamy słoność. Nalewamy zupę do filiżanek i oprószamy drobniutko posiekaną nacią pietruszki. Zupa na większe okazje, prawdziwie wykwintna, godna najwybredniejszych podniebień.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 850211, member: 10341"] Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Ma sporo lat i wtedy, jak pamiętam, w sprzedaży były tylko białe szparagi i z takich robiłam tę zupę. Teraz oczywiście robię ją także z zielonych, nawet ma ciekawszy kolor. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]1/2 kg szparagów białych lub zielonych 1/2 litra rosołu drobiowego (może być z kostki) 4 dkg mąki 4 dkg masła 1- 2 żółtka 3 - 4 łyżki śmietany ( biorę 22% ) trochę drobniutko posiekanej natki pietruszki Szparagi myjemy, obieramy, odłamujemy lub odcinamy twarde końce i kroimy na kawałeczki długości około 3 cm. Zalewamy je 1/2 litra osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości, co trwa około 25 minut. Szparagi odcedzamy i zachowujemy, a wywar uzupełniamy do 1 litra rosołem drobiowym. Z masła i mąki przyrządzamy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy rosołem zmieszanym z wywarem ze szparagów. Pilnie mieszamy, by nie pozostawić w zupie nieapetycznych grudek. Jeśli mimo wszystko w zupie pływają grudki zasmażki, przecieramy przez nylonowe sitko. 1 - 2 żółtka mieszamy w 3- 4 łyżkach śmietany i zaciągamy tym zupę. Wkładamy do zupy szparagi , podgrzewamy, lecz więcej nie gotujemy. Przed podaniem sprawdzamy słoność. Nalewamy zupę do filiżanek i oprószamy drobniutko posiekaną nacią pietruszki. Zupa na większe okazje, prawdziwie wykwintna, godna najwybredniejszych podniebień. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Wykwintna zupa-krem szparagowa
Bottom