Biszkopt (blaszka 25 na 30 cm):
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki luksusowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
łyżka octu
Jajka z cukrem ubijamy do białości.
Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia -
ubijamy.
Na koniec wlewamy łyżkę octu i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Pieczemy na złoty kolor.
Po ostudzeniu przekrajamy na 2 blaty.
1/2 litra śmietanki 30% ubić z jednym cukrem waniliowym i śmietan - fixami w ilości podanej na opakowaniu.
blat biszkoptu posmarować cieniutko kwaśnym dźemem (u mnie porzeczkowy), na to rozsmarować pół puszki ugotowanego mleka skondensowanego słodzonego, na to połowę śmietany, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, smarujemy dzemem,
pozostałym mlekiem, pozostałą śmietaną i wierzch posypujemy czym mamy - ja miałam orzechy, ale można czekoladą w wiórkach
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki luksusowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
łyżka octu
Jajka z cukrem ubijamy do białości.
Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia -
ubijamy.
Na koniec wlewamy łyżkę octu i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Pieczemy na złoty kolor.
Po ostudzeniu przekrajamy na 2 blaty.
1/2 litra śmietanki 30% ubić z jednym cukrem waniliowym i śmietan - fixami w ilości podanej na opakowaniu.
blat biszkoptu posmarować cieniutko kwaśnym dźemem (u mnie porzeczkowy), na to rozsmarować pół puszki ugotowanego mleka skondensowanego słodzonego, na to połowę śmietany, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, smarujemy dzemem,
pozostałym mlekiem, pozostałą śmietaną i wierzch posypujemy czym mamy - ja miałam orzechy, ale można czekoladą w wiórkach
