- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
0,5 kg różnego mięsa (pieczeń, gotowana wołowina), 0,1 kg słoniny, 0,20 kg cebuli, 2 ząbki czosnku, 10dkg pasty pomidorowej, łyżka średnio ostrej papryki, 1 i 1/2 litra rosołu, 2-3 kwaszone lub konserwowe ogórki, pół cytryny, 2 łyżki zieleniny, łyżka kaparów, 4 łyżki gęstej śmietany.
Cebulę i słoninę posiekać drobniutko i krótko przesmażyć.
Czosnek zmiażdżyć solą
Mięso pokroić w paski. Włożyć na patelnię, dodać pastę pomidorową, pokrojone w paski lub półplasterki ogórki, paprykę- chwilę dusić.
Wlać rosół i chwilę gotować. Doprawić solą, pieprzem, kaparami, zieleniną
Na końcu (już na talerzach) dodać po łyżce śmietany oraz cieniutkie plasterki cytryny.
Cytryna może być obrana lub ze skórką
autor - moja mama
ja tylko jadłam
)
Cebulę i słoninę posiekać drobniutko i krótko przesmażyć.
Czosnek zmiażdżyć solą
Mięso pokroić w paski. Włożyć na patelnię, dodać pastę pomidorową, pokrojone w paski lub półplasterki ogórki, paprykę- chwilę dusić.
Wlać rosół i chwilę gotować. Doprawić solą, pieprzem, kaparami, zieleniną
Na końcu (już na talerzach) dodać po łyżce śmietany oraz cieniutkie plasterki cytryny.
Cytryna może być obrana lub ze skórką
autor - moja mama
ja tylko jadłam

