Wyśmienita Soljanka mojej mamy

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
0,5 kg różnego mięsa (pieczeń, gotowana wołowina), 0,1 kg słoniny, 0,20 kg cebuli, 2 ząbki czosnku, 10dkg pasty pomidorowej, łyżka średnio ostrej papryki, 1 i 1/2 litra rosołu, 2-3 kwaszone lub konserwowe ogórki, pół cytryny, 2 łyżki zieleniny, łyżka kaparów, 4 łyżki gęstej śmietany.

Cebulę i słoninę posiekać drobniutko i krótko przesmażyć.

Czosnek zmiażdżyć solą

Mięso pokroić w paski. Włożyć na patelnię, dodać pastę pomidorową, pokrojone w paski lub półplasterki ogórki, paprykę- chwilę dusić.


Wlać rosół i chwilę gotować. Doprawić solą, pieprzem, kaparami, zieleniną

Na końcu (już na talerzach) dodać po łyżce śmietany oraz cieniutkie plasterki cytryny.

Cytryna może być obrana lub ze skórką

autor - moja mama
ja tylko jadłam
icon_smile.gif
)

250717.jpg
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
ALe ladna zupa!!!

a sciagnelo mnie wspomnienie wegierskiej zupy rybnej o takiej nazwie...
z wygladu nawet podobne. Pewnie sie skusze, jak juz znow mieso bede jesc :mrgreen:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy