Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Wyśmienity placek żydowski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 776201" data-attributes="member: 5092"><p><strong>Wyśmienity placek żydowski</strong></p><p></p><p>35 dkg cukru</p><p>35 dkg mąki tortowej</p><p>25 dkg margaryny</p><p>2 łyżki kakao</p><p>4 jajka</p><p>1 łyżka proszku do pieczenia</p><p>kilka kropel aromatu rumowego</p><p>6 malych sliwek</p><p>2 jabłka 2 gruszki</p><p></p><p>Cukier, kako i margarynę rozpuścić w rondlu a po ostudzeniu odlać pół szklanki masy na polewę. Do pozostałej masy dodawać mąkę, 4 żółtka, proszek do pieczenia, ciągle mieszając. </p><p>Bialka ubić na sztywna pianę i delikatnie polączyć z masą.</p><p>Owoce umyć, obrać, pokroić na różne kawałki, wrzucić do ciasta.Dodać aromat. </p><p>Ciasto przelać do natluszczonej formy.Piec 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni.</p><p>Po wyjęciu placek polać polewą kakaową. Podawać z kawą.</p><p>Mieszanke owocow można dowolnie komponować, najlepsze będą owoce sezonowe.</p><p></p><p>Na przyszłość nie będę oddzielać białek i ubijać piany tylko dodam do ciasta całe jajka. Tak robię każdego murzynka a to nic innego jak murzynek z dużą ilością owoców.</p><p>Nie mam pewności czy ten przepis napewno pochodzi z kuchni żydowskiej ale z pewnością z książki o takim tytule.Przepisy do książki zebrała Marta Orłowska.</p><p></p><p>[ATTACH=full]35116[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]35117[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 776201, member: 5092"] [B]Wyśmienity placek żydowski[/B] 35 dkg cukru 35 dkg mąki tortowej 25 dkg margaryny 2 łyżki kakao 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu rumowego 6 malych sliwek 2 jabłka 2 gruszki Cukier, kako i margarynę rozpuścić w rondlu a po ostudzeniu odlać pół szklanki masy na polewę. Do pozostałej masy dodawać mąkę, 4 żółtka, proszek do pieczenia, ciągle mieszając. Bialka ubić na sztywna pianę i delikatnie polączyć z masą. Owoce umyć, obrać, pokroić na różne kawałki, wrzucić do ciasta.Dodać aromat. Ciasto przelać do natluszczonej formy.Piec 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Po wyjęciu placek polać polewą kakaową. Podawać z kawą. Mieszanke owocow można dowolnie komponować, najlepsze będą owoce sezonowe. Na przyszłość nie będę oddzielać białek i ubijać piany tylko dodam do ciasta całe jajka. Tak robię każdego murzynka a to nic innego jak murzynek z dużą ilością owoców. Nie mam pewności czy ten przepis napewno pochodzi z kuchni żydowskiej ale z pewnością z książki o takim tytule.Przepisy do książki zebrała Marta Orłowska. [ATTACH=full]35116[/ATTACH] [ATTACH=full]35117[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Wyśmienity placek żydowski
Top
Bottom