Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Wyszywanka z twarogiem i makiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="anni" data-source="post: 1101743" data-attributes="member: 17357"><p>[ATTACH=full]61924[/ATTACH]</p><p></p><p>forma 22*22 </p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>Ciasto:</p><p></p><p>125 g masła/margaryny</p><p>250-300 gram mąki</p><p>2 żółtka ( białka będą do piany na wierzch ciasta)</p><p>0,5 szklanki cukru</p><p>3 łyżki śmietany</p><p>1 łyżeczka amoniaku (rozpuścić w śmietanie)</p><p>Powidła/dżem</p><p>Posiekane orzechy włoskie</p><p></p><p>Masa makowa:</p><p></p><p>1 szklanka maku (zaparzyć, ostudzić)</p><p>100 gram cukru</p><p>50 masła,</p><p>1 jajko</p><p></p><p>Utrzeć mak z cukrem i masłem, dodając jajko</p><p></p><p>Masa serowa:</p><p></p><p>400 – 500 g sera twarogowego (najlepszy jest taki prawdziwy, wiejski tłusty twaróg)</p><p>100 – 150 g cukru</p><p>50 g masła</p><p>3 żółtka</p><p>1 łyżka mąki ziemniaczanej</p><p>1 łyżka kaszy manny</p><p></p><p>Pierwsza warstwa:</p><p></p><p>Z podanych składników na ciasto, zagniatamy i dzielimy na dwie części . Jedną część wykładamy do formy (ciasto trudno jest wałkować, więc lepiej wylepić nim dno formy palcami). Ciasto smarujemy cienko dżemem/powidłami i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Z białek ubijamy pianę z cukrem i wykładamy na orzechy. </p><p>Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. </p><p></p><p>Druga warstwa:</p><p></p><p>Na dno formy wyłożyć drugą część ciasta i wylepić palcami. Ułożyć na cieście przygotowaną masę makową. Na masie makowej układamy masę serową: twaróg utrzeć z cukrem, masłem i żółtkami. Dodać mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Dobrze ubić razem</p><p>Pieczemy w temp. .160-170 stopni, około 40-50 minut.</p><p></p><p></p><p>Warianty kremu:</p><p></p><p>I wariant</p><p></p><p>1 szklanka cukru pudru</p><p>300 g masła</p><p>1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej</p><p></p><p>II wariant (ja robiłam ten wariant)</p><p></p><p>1 szklanka śmietany</p><p>1 szklanka cukru </p><p>1 opakowanie galaretki wiśniowej ( 90 g)</p><p>300 g masła</p><p></p><p>W rondelku zmieszać śmietanę i cukier. Postawić rondel na małym ogniu i doprowadzić do zagotowania. Dodać galaretkę i gotować jeszcze ok. 15 minut. Wystudzić. Masło dobrze utrzeć i dodając po łyżce zimnej masy, wciąż ucierać. </p><p></p><p>Kremem przełożyć upieczone blaty ciasta i odstawić na kilka godzin.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="anni, post: 1101743, member: 17357"] [ATTACH=full]61924[/ATTACH] forma 22*22 Składniki: Ciasto: 125 g masła/margaryny 250-300 gram mąki 2 żółtka ( białka będą do piany na wierzch ciasta) 0,5 szklanki cukru 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka amoniaku (rozpuścić w śmietanie) Powidła/dżem Posiekane orzechy włoskie Masa makowa: 1 szklanka maku (zaparzyć, ostudzić) 100 gram cukru 50 masła, 1 jajko Utrzeć mak z cukrem i masłem, dodając jajko Masa serowa: 400 – 500 g sera twarogowego (najlepszy jest taki prawdziwy, wiejski tłusty twaróg) 100 – 150 g cukru 50 g masła 3 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kaszy manny Pierwsza warstwa: Z podanych składników na ciasto, zagniatamy i dzielimy na dwie części . Jedną część wykładamy do formy (ciasto trudno jest wałkować, więc lepiej wylepić nim dno formy palcami). Ciasto smarujemy cienko dżemem/powidłami i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Z białek ubijamy pianę z cukrem i wykładamy na orzechy. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Druga warstwa: Na dno formy wyłożyć drugą część ciasta i wylepić palcami. Ułożyć na cieście przygotowaną masę makową. Na masie makowej układamy masę serową: twaróg utrzeć z cukrem, masłem i żółtkami. Dodać mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Dobrze ubić razem Pieczemy w temp. .160-170 stopni, około 40-50 minut. Warianty kremu: I wariant 1 szklanka cukru pudru 300 g masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej II wariant (ja robiłam ten wariant) 1 szklanka śmietany 1 szklanka cukru 1 opakowanie galaretki wiśniowej ( 90 g) 300 g masła W rondelku zmieszać śmietanę i cukier. Postawić rondel na małym ogniu i doprowadzić do zagotowania. Dodać galaretkę i gotować jeszcze ok. 15 minut. Wystudzić. Masło dobrze utrzeć i dodając po łyżce zimnej masy, wciąż ucierać. Kremem przełożyć upieczone blaty ciasta i odstawić na kilka godzin. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Wyszywanka z twarogiem i makiem
Bottom