Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Wytrawny keks z serem mannouri (lub fetą)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1700493" data-attributes="member: 13254"><p>Przepis znalazłam tu: <a href="http://www.beawkuchni.com/2013/06/wytrawny-keks-w-dwoch-odslonach.html" target="_blank">http://www.beawkuchni.com/2013/06/wytrawny-keks-w-dwoch-odslonach.html</a></p><p>Podaję wersję z moimi drobnymi modyfikacjami.</p><p></p><p>180 g mąki</p><p>1,5 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>3 jajka</p><p>100 g startego sera (stosuję Szafir, Rubin lub Stary Olęder, w oryginale gruyère)</p><p>80 ml oliwy</p><p>120 ml mleka</p><p>200 g sera mannouri lub fety</p><p>2 – 3 garści świeżych, posiekanych ziół (u mnie przede wszystkim koperek, dodatkowo bazylia i natka pietruszki)</p><p>szczypta soli</p><p>antep isop lub pieprz</p><p></p><p></p><p></p><p>Mannouri/fetę pokroić w kostkę o boku około 1 cm.</p><p>W jednym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, w drugim naczyniu roztrzepać jajka razem z oliwą i mlekiem. Dodać przyprawy (nie solimy zbyt dużo, sery są dość słone).</p><p>Dodać mieszankę jajeczną do mąki i wymieszać. Następnie dodać przygotowane sery oraz zioła i ponownie wymieszać.</p><p>Wylać masę do wyłożonej papierem (lub natłuszczonej i posypanej bułką tartą) keksówki i piec w 180 stopniach przez około 50 minut.</p><p>Kroić po wystudzeniu.</p><p></p><p>Używam keksówki, która ma 30 cm długości, 11 cm szerokości, bo wolę wyrób niższy, ale w takiej krótszej też można go piec. </p><p></p><p>[ATTACH=full]103831[/ATTACH][ATTACH=full]103832[/ATTACH]</p><p><a href="http://www.beawkuchni.com/wp-content/cake_sal%C3%A92.jpg" target="_blank">http://www.beawkuchni.com/wp-content/cake_salé2.jpg</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1700493, member: 13254"] Przepis znalazłam tu: [URL]http://www.beawkuchni.com/2013/06/wytrawny-keks-w-dwoch-odslonach.html[/URL] Podaję wersję z moimi drobnymi modyfikacjami. 180 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 100 g startego sera (stosuję Szafir, Rubin lub Stary Olęder, w oryginale gruyère) 80 ml oliwy 120 ml mleka 200 g sera mannouri lub fety 2 – 3 garści świeżych, posiekanych ziół (u mnie przede wszystkim koperek, dodatkowo bazylia i natka pietruszki) szczypta soli antep isop lub pieprz Mannouri/fetę pokroić w kostkę o boku około 1 cm. W jednym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, w drugim naczyniu roztrzepać jajka razem z oliwą i mlekiem. Dodać przyprawy (nie solimy zbyt dużo, sery są dość słone). Dodać mieszankę jajeczną do mąki i wymieszać. Następnie dodać przygotowane sery oraz zioła i ponownie wymieszać. Wylać masę do wyłożonej papierem (lub natłuszczonej i posypanej bułką tartą) keksówki i piec w 180 stopniach przez około 50 minut. Kroić po wystudzeniu. Używam keksówki, która ma 30 cm długości, 11 cm szerokości, bo wolę wyrób niższy, ale w takiej krótszej też można go piec. [ATTACH type="full"]103831[/ATTACH][ATTACH type="full"]103832[/ATTACH] [URL='http://www.beawkuchni.com/wp-content/cake_sal%C3%A92.jpg'][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Wytrawny keks z serem mannouri (lub fetą)
Top
Bottom