Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Wywar z warzyw
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 695733" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Wywar z jarzyn </strong></p><p></p><p>Na podstawie tomu <strong>Zupy</strong></p><p> Encyklopedii Sztuki Kulinarnej pod red. D. M. Łebkowskich</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>500 g marchwi</p><p>500 g cebuli</p><p>250 g selera</p><p>100 g porów</p><p>30 g masła</p><p>bouquet garni (gałązka pietruszki i tymianku, łodyga selera, liść laurowy, pieprz, czosnek)</p><p>3,5 l wody</p><p>sól</p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Oczyszczone, obrane i opłukane warzywa pokroić w grubą kostkę.</p><p>Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę i pory. Dusić, aż zmiękną ( ok. 5 minut), cały czas mieszając, by się nie przypaliły.</p><p>Do garnka włożyć pokrojone pozostałe warzywa, dodać podduszoną cebulę, zalać zimną wodą, zagotować, dodać bouquet garni. Gotować dalej pod przykryciem na małym ogniu co najmniej 2 godziny. W garnku powinno pozostać około 2 litry płynu. </p><p>Gotowy wywar lekko osolić i przecedzić 2 razy przez gęste sito.</p><p>Wywar przechowywać w lodówce do 5 dni, w zamrażarce – do 3 miesięcy. </p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Ja go robię trochę inaczej. Cebulę i pora duszę na oliwie z masłem. Daję mniej marchewki, a za to dokładam korzeń pietruszki. Marchew, pietruszkę i selera kroję w kostkę, dodaję do cebuli z porem i duszę razem kilka - kilkanaście minut. Zalewam wszystko wodą, dodaję bouquet garni i gotuję około 2 godzin. Solę w połowie gotowania.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 695733, member: 1024"] [B]Wywar z jarzyn [/B] Na podstawie tomu [B]Zupy[/B] Encyklopedii Sztuki Kulinarnej pod red. D. M. Łebkowskich [B]Składniki:[/B] 500 g marchwi 500 g cebuli 250 g selera 100 g porów 30 g masła bouquet garni (gałązka pietruszki i tymianku, łodyga selera, liść laurowy, pieprz, czosnek) 3,5 l wody sól [B]Wykonanie:[/B] Oczyszczone, obrane i opłukane warzywa pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę i pory. Dusić, aż zmiękną ( ok. 5 minut), cały czas mieszając, by się nie przypaliły. Do garnka włożyć pokrojone pozostałe warzywa, dodać podduszoną cebulę, zalać zimną wodą, zagotować, dodać bouquet garni. Gotować dalej pod przykryciem na małym ogniu co najmniej 2 godziny. W garnku powinno pozostać około 2 litry płynu. Gotowy wywar lekko osolić i przecedzić 2 razy przez gęste sito. Wywar przechowywać w lodówce do 5 dni, w zamrażarce – do 3 miesięcy. Moje uwagi: Ja go robię trochę inaczej. Cebulę i pora duszę na oliwie z masłem. Daję mniej marchewki, a za to dokładam korzeń pietruszki. Marchew, pietruszkę i selera kroję w kostkę, dodaję do cebuli z porem i duszę razem kilka - kilkanaście minut. Zalewam wszystko wodą, dodaję bouquet garni i gotuję około 2 godzin. Solę w połowie gotowania. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Wywar z warzyw
Top
Bottom