- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
1. Sos czekoladowy
175 g ciemnej czekolady
250 g mascarpone
2 łyżki likieru pomarańczowego
Czekoladę rozpuscić. Utrzeć razem serek i likier, wmieszać do czekolady.
(w przepisie podano go do gruszek duszonych w różowym winie).
2. "Tiramisu czekoladowe"- 6 porcji
300 g ciemnej czekolady
150 ml kremówki
400 g mascarpone
400 ml kawy
50 g cukru
6 łyżek brandy/ rumu
36 podłużnych biszkoptów
kakao
Czekoladę rozpuścić na parze. Ostudzić.
śmietanę ubijać do momentu aż będzie utrzymywać kształt (nie na super sztywno). Wymieszać razem z serkiem i czekoladą.
Wymieszać kawę, cukier i brandy. Delikatnie namoczyć w tym biszkopty.
Układać warstwy: trzy biszkopty, warstwa kremu, trzy biszkopty, warstwa kremu, trzy biszkopty.
Oprószyć kakao.
[ten krem można podawać wpół- zamrożony]
175 g ciemnej czekolady
250 g mascarpone
2 łyżki likieru pomarańczowego
Czekoladę rozpuscić. Utrzeć razem serek i likier, wmieszać do czekolady.
(w przepisie podano go do gruszek duszonych w różowym winie).
2. "Tiramisu czekoladowe"- 6 porcji
300 g ciemnej czekolady
150 ml kremówki
400 g mascarpone
400 ml kawy
50 g cukru
6 łyżek brandy/ rumu
36 podłużnych biszkoptów
kakao
Czekoladę rozpuścić na parze. Ostudzić.
śmietanę ubijać do momentu aż będzie utrzymywać kształt (nie na super sztywno). Wymieszać razem z serkiem i czekoladą.
Wymieszać kawę, cukier i brandy. Delikatnie namoczyć w tym biszkopty.
Układać warstwy: trzy biszkopty, warstwa kremu, trzy biszkopty, warstwa kremu, trzy biszkopty.
Oprószyć kakao.
[ten krem można podawać wpół- zamrożony]