Ciasto super się prezentuje i jest raczej dla miłośników słodkich ciast
Przepis na dużą blaszkę
Biszkopt:
9 jajek
1 1/2 szkl cukru
1 cukier waniliowy
1 1/2 szkl mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Białka ubić, dodać cukier i zóltka i resztę składników.
Piec w temp 160-180C ok 30-40min.
Przekroić na pół.
Masa jabłkowa:
1 1/2 kg jabłek
2 galaretki zielone
Jabłka zetrzeć i podmażyć. Dodać galretki w proszku. Przestudzić.
Masa "Snieżka":
2 bite śmietany Śnieżki, 1 galaretka czerwona
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wody. Śmietanę ubić wg przepisu, dodać tężejącą galaretkę.
Przełożenie:
biszkopt - masa jabłkowa- pierniczki(1/2 kg pierników nadziewanych w czekoladzie) - masa "Śnieżka" - biszkopt
Ja upiekłam z połowy składników w tortownicy i tak mi wyszło:
Biszkopt:
9 jajek
1 1/2 szkl cukru
1 cukier waniliowy
1 1/2 szkl mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Białka ubić, dodać cukier i zóltka i resztę składników.
Piec w temp 160-180C ok 30-40min.
Przekroić na pół.
Masa jabłkowa:
1 1/2 kg jabłek
2 galaretki zielone
Jabłka zetrzeć i podmażyć. Dodać galretki w proszku. Przestudzić.
Masa "Snieżka":
2 bite śmietany Śnieżki, 1 galaretka czerwona
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wody. Śmietanę ubić wg przepisu, dodać tężejącą galaretkę.
Przełożenie:
biszkopt - masa jabłkowa- pierniczki(1/2 kg pierników nadziewanych w czekoladzie) - masa "Śnieżka" - biszkopt
Ja upiekłam z połowy składników w tortownicy i tak mi wyszło:
