Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Za Gargamelem dwa sposoby na inną wędlinkę*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="imamcia" data-source="post: 253107" data-attributes="member: 1028"><p>Kashu!</p><p>Przepraszam, że dopiero teraz, ale już wklejam:</p><p><strong>Za Gargamelem dwa sposoby na inną wędlinkę</strong></p><p>1.Inny sposob na domowa wędlinę:</p><p>Mieso mielone (lepsze lekko tłustawe np.mielony boczek surowy) 1kg do tego 300ml</p><p>mleka zageszczonego nieslodzonego i przyprawy jakie dodajesz (sol czy </p><p>warzywko,pieprz,zioła)dobrze wymieszać,wlozyć do foremki keksówki i piec 1,5 </p><p>godziny w 180st.Po tym czasie wyjać i od razu zlac płyn,ktory sie wydzieli(aby pieczeń klops nie wchłonął).Podawac można jako wedlinę na zimno i grubsze plastry w sosie na cieplo do drugiego.Zaleta -bez jajek,bułki -nie skwasnieje tak szybko.</p><p></p><p>2.Przepis nie taki szybki ale jest rewelacyjny i korzystam z niego już kilkanaście lat.</p><p>Kawałek schabu bez kości nacieram warzywkiem i majerankiem.Wkładam do worka foliowego (może być rekaw do pieczenia) zawijam raz,zakładam boki do wewnatrz i ścisle zawijam w worku (aby nie bylo powietrza).Następnie owijam sznurkiem (lepszy grubszy nie cienki-może przeciąć worek)bardzo mocno i dosyć gęsto.</p><p>Wkładam do garnka z woda zimna i na gaz.Od momentu zagotowania cieńszy (7-8cm) gotuję (z zegarkiem w ręku) 6-7 minut,grubszy do 10 minut.Wyłączm gaz i w tym ma wystygnąć.Po wystygnięciu wyjąć z worka ,kroić na cienkie plasterki.</p><p>W przypadku jeżeli do worka dostanie sie woda schab stwardnieje.</p><p></p><p></p><p>Obydwa sposoby &quot;przerobiłam&quot;. Przyjęły się szybciutko. Najważniejsze, że roboty przy tym nie ma żadnej, a efekt naprawdę ekstra.</p><p>Ja polecam!!!!</p><p></p><p>Dla ścisłości link na GW</p><p><a href="http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=31459534&a=31531976" target="_blank">http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...&a=31531976</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="imamcia, post: 253107, member: 1028"] Kashu! Przepraszam, że dopiero teraz, ale już wklejam: [B]Za Gargamelem dwa sposoby na inną wędlinkę[/B] 1.Inny sposob na domowa wędlinę: Mieso mielone (lepsze lekko tłustawe np.mielony boczek surowy) 1kg do tego 300ml mleka zageszczonego nieslodzonego i przyprawy jakie dodajesz (sol czy warzywko,pieprz,zioła)dobrze wymieszać,wlozyć do foremki keksówki i piec 1,5 godziny w 180st.Po tym czasie wyjać i od razu zlac płyn,ktory sie wydzieli(aby pieczeń klops nie wchłonął).Podawac można jako wedlinę na zimno i grubsze plastry w sosie na cieplo do drugiego.Zaleta -bez jajek,bułki -nie skwasnieje tak szybko. 2.Przepis nie taki szybki ale jest rewelacyjny i korzystam z niego już kilkanaście lat. Kawałek schabu bez kości nacieram warzywkiem i majerankiem.Wkładam do worka foliowego (może być rekaw do pieczenia) zawijam raz,zakładam boki do wewnatrz i ścisle zawijam w worku (aby nie bylo powietrza).Następnie owijam sznurkiem (lepszy grubszy nie cienki-może przeciąć worek)bardzo mocno i dosyć gęsto. Wkładam do garnka z woda zimna i na gaz.Od momentu zagotowania cieńszy (7-8cm) gotuję (z zegarkiem w ręku) 6-7 minut,grubszy do 10 minut.Wyłączm gaz i w tym ma wystygnąć.Po wystygnięciu wyjąć z worka ,kroić na cienkie plasterki. W przypadku jeżeli do worka dostanie sie woda schab stwardnieje. Obydwa sposoby "przerobiłam". Przyjęły się szybciutko. Najważniejsze, że roboty przy tym nie ma żadnej, a efekt naprawdę ekstra. Ja polecam!!!! Dla ścisłości link na GW [URL="http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=31459534&a=31531976"]http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...&a=31531976[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Za Gargamelem dwa sposoby na inną wędlinkę*
Top
Bottom