Zaalouk

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Przepis znalazłam w dodatku do Gazety Wyborczej ale jest również dostępny na ich stronie: http://wyborcza.pl/1,95793,7049472,Przetwo...__przepisy.html
Pasta jest bardzo smaczna i mnie smakuje bardziej lekko podgrzana, choć powinno się ją podawać na zimno jako dip.

Un0Ah4WfrLj4bLA4tX.jpg

1 kg bakłażanów
6 łyżek oliwy
3 pomidory (bez skórki, wypestkowane i pokrojone w kostkę)
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 płaska łyżeczka drobnego cukru
3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1/4 łyżeczki chilli w proszku
sok z 1/2 cytryny
sól i świeżo mielony pieprz

Od bakłażanów odcinamy szypułki i za pomocą obieraczki ścinamy pas skóry wzdłuż każdego bakłażana (co 2,5 cm). Chodzi o to, aby nie za dużo skórki znalazło się ostatecznie w paście. Następnie kroimy warzywa w poprzek w centymetrowe plastry, potem w kostkę o boku 2 cm. Układamy na dużym sitku, oprószamy solą i odstawiamy na 30 minut do godziny, aby pozbyć się nadmiaru wody z bakłażanów. Następnie odcedzamy i odciskamy na papierowym ręczniku. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy bakłażany, aż staną się brązowe i bardzo miękkie. W połowie smażenia można dodać jeszcze trochę oliwy. Wyjmujemy usmażone bakłażany łyżką cedzakową i wrzucamy do miski. Rozgniatamy widelcem, dodajemy pomidory, przecier, cukier, czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Podgrzewamy tłuszcz, który pozostał na patelni, wrzucamy miksturę i smażymy, stale mieszając, przez 10-12 minut (aż pasta będzie bardzo gęsta). Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Rozkładamy do słoików i pasteryzujemy.

Moje uwagi:

- bakłażanów nie obierałam, nadmiar skórki mi nie przeszkadza
- kumin dodałam cały i więcej niż 1 łyżeczkę
- chilli też dałam ciut więcej żeby pasta była ostrzejsza
- nie wyjmowałam bakłażanów z patelni tylko dodałam do nich pomidory i wszystko rozgniotłam bezpośrednio na patelni

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Myślę, że tak ale po odsączeniu bo to ma być raczej suche. Ja użyłam ostatnich pomidorów malinowych, w zeszłym tygodniu jeszcze były u mnie na rynku, ale puszkowe też się IMO nadają bo i tak się rozpadną.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jobe

Member
Mar 26, 2008
169
0
0
A ja nie moge zyc bez tzw kawioru z baklazanow.Raz w tygodniu robie tylko dla siebie,bo rodzina za tym nie przepada.Lubie do kanapek na wedline,a nawet tylko jako smarowidlo do chleba.Nauczylam sie ten kawior robic od kolezanki-Marokanki.Super latwy i jak dla mnie pycha
2 baklazany
2 cebule
2 zabki czosnku
pieprz,sol,oliwa najlepiej z oliwek

1/pokroic baklazany (ze skorka) w kostke
i nie solic ,nie czekac tylko
2/wrzucic do garnka w ktorym jest goracy olej,przykryc przykrywka,gotowac-dusic
3/w tym czasie (suszenie) pokroic w kostke cebule i czosnek
4/wrzucic do baklazanow
5/dusic ok 20-30 min
6/wystudzic,zmiksowac,doprawic (ja dodaje troche tabasco)
Smacznego

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy