Za'atar - przyprawa arabska

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Za'atar to nazwa mieszanki przypraw popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, takich jak Armenia, Iran, Irak, Egipt, Izrael, Liban, Linia, Maroko, Arabia Saudyjska, Syria, Tunezja czy Turcja. Jej podstawowymi składnikami są tymianek, oregano i prażony sezam. Za'atar najczęściej jadany jest na chlebkach pita, które macza się w oliwie a potem w przyprawie. Używany jest także jako przyparwa do mięs, warzyw oraz do posypywania hummusu. Bardzo zachęcam do spróbowania tej ogromnie ciekawej i prostej do przygotowania przyprawy. Smak i aromat prazonego sezamu jest po prostu nieziemski! Śmiało mogę powtórzyć za Marzeną z bloga Arabskie Smaki: "Lubimy za'atar"!

za_atar.JPG

2 łyżki tymianku
2 łyżki oregano
2 łyżki prażonego sezamu
2 łyżeczki sumaku
1/2 łyżeczki soli

Na suchej patelni prażymy sezam, mieszajac, aż będzie złoty.
Przesypujemy go do miseczki, by wystygł.
Następnie dodajemy tymianek, oregano, sumak i sól. Mieszamy.

Ja moją mieszankę dodatkowo zmieliłam w malakserze (odkładając 1 łyżeczkę ziaren sezamu, by potem dodać je do mieszanki w całości), aby miała bardziej jednolitą konsystencję, lecz nie jest to konieczne.

Przyprawę przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
 

Załączniki

  • za_atar.JPG
    za_atar.JPG
    123.2 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Aaaaa. W chlebach go nie szukłam. Wpisałam tę wersję jako samą przyprawę, bo nie tylko do chleba on służy
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy