Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Za'atar - przyprawa arabska
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1349887" data-attributes="member: 2721"><p>Za'atar to nazwa mieszanki przypraw popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Za%27atar" target="_blank">takich jak</a> Armenia, Iran, Irak, Egipt, Izrael, Liban, Linia, Maroko, Arabia Saudyjska, Syria, Tunezja czy Turcja. Jej podstawowymi składnikami są tymianek, oregano i prażony sezam. Za'atar najczęściej jadany jest na chlebkach pita, które macza się w oliwie a potem w przyprawie. Używany jest także jako przyparwa do mięs, warzyw oraz do posypywania hummusu. Bardzo zachęcam do spróbowania tej ogromnie ciekawej i prostej do przygotowania przyprawy. Smak i aromat prazonego sezamu jest po prostu nieziemski! Śmiało mogę powtórzyć za Marzeną z <a href="http://arabskiesmaki.blogspot.com/2012/08/zaatar-tymianek-na-sposob-arabski.html" target="_blank">bloga Arabskie Smaki</a>: &quot;Lubimy za'atar&quot;!</p><p></p><p>[ATTACH=full]77330[/ATTACH]</p><p></p><p>2 łyżki tymianku</p><p>2 łyżki oregano</p><p>2 łyżki prażonego sezamu</p><p>2 łyżeczki sumaku</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p></p><p>Na suchej patelni prażymy sezam, mieszajac, aż będzie złoty.</p><p>Przesypujemy go do miseczki, by wystygł.</p><p>Następnie dodajemy tymianek, oregano, sumak i sól. Mieszamy.</p><p></p><p>Ja moją mieszankę dodatkowo zmieliłam w malakserze (odkładając 1 łyżeczkę ziaren sezamu, by potem dodać je do mieszanki w całości), aby miała bardziej jednolitą konsystencję, lecz nie jest to konieczne.</p><p></p><p>Przyprawę przechowujemy w zamkniętym pojemniku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1349887, member: 2721"] Za'atar to nazwa mieszanki przypraw popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, [URL="http://en.wikipedia.org/wiki/Za%27atar"]takich jak[/URL] Armenia, Iran, Irak, Egipt, Izrael, Liban, Linia, Maroko, Arabia Saudyjska, Syria, Tunezja czy Turcja. Jej podstawowymi składnikami są tymianek, oregano i prażony sezam. Za'atar najczęściej jadany jest na chlebkach pita, które macza się w oliwie a potem w przyprawie. Używany jest także jako przyparwa do mięs, warzyw oraz do posypywania hummusu. Bardzo zachęcam do spróbowania tej ogromnie ciekawej i prostej do przygotowania przyprawy. Smak i aromat prazonego sezamu jest po prostu nieziemski! Śmiało mogę powtórzyć za Marzeną z [URL="http://arabskiesmaki.blogspot.com/2012/08/zaatar-tymianek-na-sposob-arabski.html"]bloga Arabskie Smaki[/URL]: "Lubimy za'atar"! [ATTACH=full]77330[/ATTACH] 2 łyżki tymianku 2 łyżki oregano 2 łyżki prażonego sezamu 2 łyżeczki sumaku 1/2 łyżeczki soli Na suchej patelni prażymy sezam, mieszajac, aż będzie złoty. Przesypujemy go do miseczki, by wystygł. Następnie dodajemy tymianek, oregano, sumak i sól. Mieszamy. Ja moją mieszankę dodatkowo zmieliłam w malakserze (odkładając 1 łyżeczkę ziaren sezamu, by potem dodać je do mieszanki w całości), aby miała bardziej jednolitą konsystencję, lecz nie jest to konieczne. Przyprawę przechowujemy w zamkniętym pojemniku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Za'atar - przyprawa arabska
Top
Bottom