Zabaglione Ciasto
Sponge Cake- Biszkopcik
1/4 lyzki masla
6 jaj(pokojowa temperatura)
1/2 szkl cukru
1/2 lyzki waniliowego zapachu
1 szkl maki
Krem:
3 szkl mleka
8 zoltek( pokojowa temperatura)
1 szkl cukru
1/2 l-czki waniliowego zapachu
3/4 szkl maki
Zabajona czesc:
5 soltek
1 szkl cukru
1/4 szlk espresso kawy, pokojowa temp
Dodatkowe skladniki:
1 szkl masla- maslo bedzie dodane do zabajone na samym koncu
1 szkl whipping cream- smietana do dekoracji
5 dag czekolady
1/4 szkl rumu
1 1/2 szkl posiekanych orzechow
9 migdalow bez skorki
Biszkopt-
piekarnik nastawic na 175C, przygotowac blaszke tortowa, wysmarowac a nastepnie posypac maka.
Maslo rozpuscic w malym rondelku- ostudzic lekko
Jaja+ cukier+wanilia- ubic (10-12 minut)
Najlepiej to robic w misce ktora wlozymy do garnka z gotujaca sie woda.asza mikstura powinna byc 3 razy wieksza objetosciowo.Stopniowo dodawac make, i delikatnie mieszac.Tak samo, stopniowo postepowac z maslem.Ciasto przelac do formy i piec z 20 25 minut, studzic kolejny pol godziny.Samo ciasto mozna przygotowac nawet2 dni przed podaniem, ale nalezy je zawianc w folie plastikowa
Custard Cream:
Mleko doprowadzic do wrzatku. zoltka, cukier i wanilie ubic w misce przez 2 -3 miuty az mikstura bedzie gesta i biala.Stopniowo dodawac make caly czas ubijajac.POlowe mleka dodawac do jajecznej mikstury caly czas mieszajac( nalezy robic to bardz o powoli).
Calosc dodac do pozostalego mleka i na srednim ogniu ubijac przez 2-3 minuty az nasz custard bedzie srednio gesty.Custard wlozyc do lodowki przykryty
Coffe zabaglione:
NA parze ubic zoltka z cukrem,stopniowo dodawac kawe , ciagle ubijajac az objetosc bedzie dwukrotnie wieksza.Ma byc ono miekkie ( 4-6 minut)
Zabajone wlozyc( z naczyniem w ktorym jest) do miski z lodowata woda.MIeszac az bedzie zimne 8-10 minut
Ubic maslo na bialo,Dodawac zabajona czesc do masla- miksowac energicznie po kazdym dodaniu zabajonego
Wlozyc do lodowki na 2-3 minuty az zrobi sie gestsze
Ubic smietane- chlodzic w lodowce
NAgrzac piekarinik do 95, czekolade wylozyc do miski (taka co sie nie spali w piekarniku) i umiescic w piekarniku na 4-5 minut az sie rozpusci.
Ciasto przekroic na 2 czesci i dobrze nasaczyc rumem
Na Pierwszy placek wylozyc custard cream
, na to drugi placek a na wierzch zabajone . Orzechy delikatnie poprzyciskac na wierzchu ciasta.
Z naszej ubitej smietany robimy dekoracje do ciasta-wyciskajac rozetki
Migdaly maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i ukladamy na rozetkach.
Ciasto moze byc przygotowane do 24 godzin przed podaniem
CIasto to moza zrobic w okraglej blaszce i wyjdzie wtedy moze sluzyc jako torcik
[]
[/img]
Sponge Cake- Biszkopcik
1/4 lyzki masla
6 jaj(pokojowa temperatura)
1/2 szkl cukru
1/2 lyzki waniliowego zapachu
1 szkl maki
Krem:
3 szkl mleka
8 zoltek( pokojowa temperatura)
1 szkl cukru
1/2 l-czki waniliowego zapachu
3/4 szkl maki
Zabajona czesc:
5 soltek
1 szkl cukru
1/4 szlk espresso kawy, pokojowa temp
Dodatkowe skladniki:
1 szkl masla- maslo bedzie dodane do zabajone na samym koncu
1 szkl whipping cream- smietana do dekoracji
5 dag czekolady
1/4 szkl rumu
1 1/2 szkl posiekanych orzechow
9 migdalow bez skorki
Biszkopt-
piekarnik nastawic na 175C, przygotowac blaszke tortowa, wysmarowac a nastepnie posypac maka.
Maslo rozpuscic w malym rondelku- ostudzic lekko
Jaja+ cukier+wanilia- ubic (10-12 minut)
Najlepiej to robic w misce ktora wlozymy do garnka z gotujaca sie woda.asza mikstura powinna byc 3 razy wieksza objetosciowo.Stopniowo dodawac make, i delikatnie mieszac.Tak samo, stopniowo postepowac z maslem.Ciasto przelac do formy i piec z 20 25 minut, studzic kolejny pol godziny.Samo ciasto mozna przygotowac nawet2 dni przed podaniem, ale nalezy je zawianc w folie plastikowa
Custard Cream:
Mleko doprowadzic do wrzatku. zoltka, cukier i wanilie ubic w misce przez 2 -3 miuty az mikstura bedzie gesta i biala.Stopniowo dodawac make caly czas ubijajac.POlowe mleka dodawac do jajecznej mikstury caly czas mieszajac( nalezy robic to bardz o powoli).
Calosc dodac do pozostalego mleka i na srednim ogniu ubijac przez 2-3 minuty az nasz custard bedzie srednio gesty.Custard wlozyc do lodowki przykryty
Coffe zabaglione:
NA parze ubic zoltka z cukrem,stopniowo dodawac kawe , ciagle ubijajac az objetosc bedzie dwukrotnie wieksza.Ma byc ono miekkie ( 4-6 minut)
Zabajone wlozyc( z naczyniem w ktorym jest) do miski z lodowata woda.MIeszac az bedzie zimne 8-10 minut
Ubic maslo na bialo,Dodawac zabajona czesc do masla- miksowac energicznie po kazdym dodaniu zabajonego
Wlozyc do lodowki na 2-3 minuty az zrobi sie gestsze
Ubic smietane- chlodzic w lodowce
NAgrzac piekarinik do 95, czekolade wylozyc do miski (taka co sie nie spali w piekarniku) i umiescic w piekarniku na 4-5 minut az sie rozpusci.
Ciasto przekroic na 2 czesci i dobrze nasaczyc rumem
Na Pierwszy placek wylozyc custard cream
, na to drugi placek a na wierzch zabajone . Orzechy delikatnie poprzyciskac na wierzchu ciasta.
Z naszej ubitej smietany robimy dekoracje do ciasta-wyciskajac rozetki
Migdaly maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i ukladamy na rozetkach.
Ciasto moze byc przygotowane do 24 godzin przed podaniem
CIasto to moza zrobic w okraglej blaszce i wyjdzie wtedy moze sluzyc jako torcik

[]
