Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Zabayón Oporto*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 910531" data-attributes="member: 10341"><p>Jakiś czas temu zaczęłam testować grogi mleczne i kawowe z miesięcznika Ty i Ja. Na listopadowe ponure wieczory, znakomite rozgrzewające napoje. Cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w krajach skandynawskich, wśród narciarzy, po pracowicie spędzonym na deskach dniu. My możemy bez sportów zimowych, w chłodny listopadowy wieczór,w domowym zaciszu skosztować tych doskonałych grogów. Dzisiaj przepis na 6 porcji.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>6 surowych żółtek</p><p>4 czubate łyżki cukru</p><p>skórka otarta z 1 pomarańczy</p><p>6 kieliszków od wina portweinu</p><p></p><p>Żółtka ubijamy w emaliowanym rondlu z cukrem i skórką pomarańczową. Do żółtkowego kremu wlewamy portwein i dalej ubijamy na słabiutkim ogniu aż do momentu, gdy w rondlu utworzy się puszysty krem. Broń Boże nie zagotować! Gorący zabayón porozlewać do płaskich kieliszków i natychmiast podawać (z łyżeczką!).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 910531, member: 10341"] Jakiś czas temu zaczęłam testować grogi mleczne i kawowe z miesięcznika Ty i Ja. Na listopadowe ponure wieczory, znakomite rozgrzewające napoje. Cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w krajach skandynawskich, wśród narciarzy, po pracowicie spędzonym na deskach dniu. My możemy bez sportów zimowych, w chłodny listopadowy wieczór,w domowym zaciszu skosztować tych doskonałych grogów. Dzisiaj przepis na 6 porcji. [B]Składniki [/B]6 surowych żółtek 4 czubate łyżki cukru skórka otarta z 1 pomarańczy 6 kieliszków od wina portweinu Żółtka ubijamy w emaliowanym rondlu z cukrem i skórką pomarańczową. Do żółtkowego kremu wlewamy portwein i dalej ubijamy na słabiutkim ogniu aż do momentu, gdy w rondlu utworzy się puszysty krem. Broń Boże nie zagotować! Gorący zabayón porozlewać do płaskich kieliszków i natychmiast podawać (z łyżeczką!). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Zabayón Oporto*
Top
Bottom