Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Zajęcze udka bajcowane*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 784778" data-attributes="member: 10341"><p>Przed świętami można kupić całego, a jeszcze częściej (w supermarketach) porcjowanego zająca. Jeśli uda nam się zdobyć przynajmniej kilogram udek zajęczych, namawiam do spróbowania tej potrawy. Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza.</p><p></p><p><strong>Składniki dla 4 osób</strong></p><p><strong></strong>ok.1 kg udek zajęczych</p><p>1 cebula</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>1 liść laurowy</p><p>2 gożdziki</p><p>korzeń pietruszki</p><p>po szczypcie rozmarynu i tymianku</p><p>1,5 szklanki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina</p><p>pół kieliszka octu winnego</p><p>sól</p><p>2 - 3 łyżki mąki</p><p>1 - 2 łyżki masła</p><p>5 dkg wędzonego boczku</p><p>1 cebula</p><p></p><p>Udka zajęcze z plasterkami cebuli, rozgniecionym czosnkiem, liściem laurowym, gożdzikami, przekrojoną wzdłuż na cztery pietruszką, rozmarynem i tymiankiem włożyć do wąskiego naczynia, zalać winem i octem winnym i odstawić na około 24 godziny. Następnie osuszyć udka papierowym ręcznikiem, posolić, otoczyć w mące i obsmażyć na gorącym tłuszczu. Dodać boczek pokrojony w paski i cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Posypać resztą maki, usmażyć na brązowy kolor. Wlać połowę marynaty (bajcu) i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. W czasie duszenia można ewentualnie dolać jeszcze marynaty, rosołu mięsnego (z kostki) lub czerwonego wina. Zależy jaki chcemy mieć smak. Ja podlewałam winem na zmianę z marynatą. Sosu nie przecieramy, tylko polewamy nim gotowego zająca na półmisku.</p><p>Musimy uważać, zeby sosu nie było za dużo, a przede wszystkim, żeby nie był za rzadki. Podajemy z ziemniakami i borówkami smażonymi z jabłkami i gruszkami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 784778, member: 10341"] Przed świętami można kupić całego, a jeszcze częściej (w supermarketach) porcjowanego zająca. Jeśli uda nam się zdobyć przynajmniej kilogram udek zajęczych, namawiam do spróbowania tej potrawy. Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. [B]Składniki dla 4 osób [/B]ok.1 kg udek zajęczych 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 gożdziki korzeń pietruszki po szczypcie rozmarynu i tymianku 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina pół kieliszka octu winnego sól 2 - 3 łyżki mąki 1 - 2 łyżki masła 5 dkg wędzonego boczku 1 cebula Udka zajęcze z plasterkami cebuli, rozgniecionym czosnkiem, liściem laurowym, gożdzikami, przekrojoną wzdłuż na cztery pietruszką, rozmarynem i tymiankiem włożyć do wąskiego naczynia, zalać winem i octem winnym i odstawić na około 24 godziny. Następnie osuszyć udka papierowym ręcznikiem, posolić, otoczyć w mące i obsmażyć na gorącym tłuszczu. Dodać boczek pokrojony w paski i cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Posypać resztą maki, usmażyć na brązowy kolor. Wlać połowę marynaty (bajcu) i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. W czasie duszenia można ewentualnie dolać jeszcze marynaty, rosołu mięsnego (z kostki) lub czerwonego wina. Zależy jaki chcemy mieć smak. Ja podlewałam winem na zmianę z marynatą. Sosu nie przecieramy, tylko polewamy nim gotowego zająca na półmisku. Musimy uważać, zeby sosu nie było za dużo, a przede wszystkim, żeby nie był za rzadki. Podajemy z ziemniakami i borówkami smażonymi z jabłkami i gruszkami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Zajęcze udka bajcowane*
Top
Bottom