Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Zaklepocze*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1479074" data-attributes="member: 422"><p>Przepis z książki Grażyny Szelągowskiej 'Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego.'</p><p>Bardzo prosta i szybka zupa, tania, ale dobra. Szczególnie na zimne dni. </p><p></p><p>Oto przepis z książki, oczywiście zmniejszyłam ilości.</p><p>1.5 l wody</p><p>0.5 l maślanki</p><p>0.5 kg ziemniaków</p><p>1 łyżka mąki</p><p>10 dag słoniny albo boczku</p><p>1 cebula</p><p>ziele angielskie</p><p>sól</p><p>liść laurowy</p><p></p><p></p><p>-obrane i pokrojone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,</p><p>- dodać przyprawy i maślankę z roztrzepaną mąką,</p><p>- zagotować,</p><p>- dodać przesmażoną cebulę i boczek (uprzednio pokrojone drobno).</p><p></p><p>Zupa jest <em>kwaśnawa</em> dzięki maślance, ale gęsta i smaczna.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1479074, member: 422"] Przepis z książki Grażyny Szelągowskiej 'Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego.' Bardzo prosta i szybka zupa, tania, ale dobra. Szczególnie na zimne dni. Oto przepis z książki, oczywiście zmniejszyłam ilości. 1.5 l wody 0.5 l maślanki 0.5 kg ziemniaków 1 łyżka mąki 10 dag słoniny albo boczku 1 cebula ziele angielskie sól liść laurowy -obrane i pokrojone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, - dodać przyprawy i maślankę z roztrzepaną mąką, - zagotować, - dodać przesmażoną cebulę i boczek (uprzednio pokrojone drobno). Zupa jest [I]kwaśnawa[/I] dzięki maślance, ale gęsta i smaczna. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Zaklepocze*
Top
Bottom