Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Zaklepocze*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1479170" data-attributes="member: 422"><p>W tej samej książce jest nieco inna wersja zupy na maślance, na przykład z suszonymi śliwkami i jabłkami i cukrem. Albo taka, w której gotuje się ziemniaki, odlewa wodę, boczek i cebulę podsmaża się, wlewa się w smażące maślankę ostrożnie, żeby się nie zwarzyła, a potem zalewa się tym ziemniaki. Podobne zupy znalazłam w spisie potraw regionu wielkopolskiego. </p><p></p><p>A w 'Kulinarnym atlasie Pomorza' znalazłam jeszcze jedną wariację pochodzącą z Borów Tucholskich, gotuje się, jak przepis, który podałam u góry, z tą różnicą, że maślankę roztrzepuje się z mąką i jajkiem i śmietaną, a zupę na koniec doprawia się pieprzem i majerankiem.</p><p></p><p>A jeszcze w katalogu potraw borowiackich znalazłam jeszcze inną wersję, taką na bogato, czyli na wywarze z kości i warzyw.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1479170, member: 422"] W tej samej książce jest nieco inna wersja zupy na maślance, na przykład z suszonymi śliwkami i jabłkami i cukrem. Albo taka, w której gotuje się ziemniaki, odlewa wodę, boczek i cebulę podsmaża się, wlewa się w smażące maślankę ostrożnie, żeby się nie zwarzyła, a potem zalewa się tym ziemniaki. Podobne zupy znalazłam w spisie potraw regionu wielkopolskiego. A w 'Kulinarnym atlasie Pomorza' znalazłam jeszcze jedną wariację pochodzącą z Borów Tucholskich, gotuje się, jak przepis, który podałam u góry, z tą różnicą, że maślankę roztrzepuje się z mąką i jajkiem i śmietaną, a zupę na koniec doprawia się pieprzem i majerankiem. A jeszcze w katalogu potraw borowiackich znalazłam jeszcze inną wersję, taką na bogato, czyli na wywarze z kości i warzyw. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Zaklepocze*
Top
Bottom