- Sty 15, 2006
- 37
- 0
- 0
Zakryty Tort Wiedeński
Składniki
- 100g pełnej mąki żytniej,
- 200g pełnej mąki pszennej,
- 3 łyżki płynnego miodu,
- sól,
- 125g miekkiego masła,
- 100g rodzynek,
- ok. 2kg jabłek,
- 1 łyżka wody,
- 3 łyżeczki płynnego miodu,
- sok z 1 cytryny,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 100g połówek orzechów włoskich,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka mleka.
Sposób przyrządzania:
Zmieszać mąkę, przesypać do miski. Dodać miód, sól, jajo i masło, wszystko zagnieść najpierws mikserem na najniższej prędkości, później na najwyższej, a w końcu dokładnie wyrobić rękami na stolnicy, tak by powstało jednorodne ciasto. Włożyć przykryte do lodówki.
Na nasmarowanym tłuszczem spodzie tortownicy ( o śr. 26cm) rozwałkować 1/3 ciasta, kilkakrotnie nakłuć widelcem i piec ok. 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 200-225C.
Przebrać rodzynki na nadzienie. Obrać jabłka, pokroić w ćwiartki i wykroić gniazda nasienne, następnie miąższ pokroić na drobne kawałki ( ale nie za małe!). Dusić prawie na miękko razem z rodzynkami w wodzie z miodem, cynamonem i sokiem cytrynowym, następnie odstawić do wystygnięcia.
Resztę ciasta rozwałkować do wielkości spodu formy, z reszty zrobić wałek ułożyć go na upieczonym spodzie jako bok, docisnąć do formy w taki sposób , by powstał brzeg o wysokości 4cm, nałożyć nadzienie. Posiekać orzechy, wysypać na jabłka. Nałożyć rozwałkowane ciasto.
Żółtko rozmieszać w mleku, posmarować nim powierzchnię ciasta, kilkakrotnie nakłuć. Piec ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200-225stopni.
( Przy 12 kawałkach każdy zawiera ok. 361Kcal = 1511kJ )
SMACZNEGO
Składniki
- 100g pełnej mąki żytniej,
- 200g pełnej mąki pszennej,
- 3 łyżki płynnego miodu,
- sól,
- 125g miekkiego masła,
- 100g rodzynek,
- ok. 2kg jabłek,
- 1 łyżka wody,
- 3 łyżeczki płynnego miodu,
- sok z 1 cytryny,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 100g połówek orzechów włoskich,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka mleka.
Sposób przyrządzania:
Zmieszać mąkę, przesypać do miski. Dodać miód, sól, jajo i masło, wszystko zagnieść najpierws mikserem na najniższej prędkości, później na najwyższej, a w końcu dokładnie wyrobić rękami na stolnicy, tak by powstało jednorodne ciasto. Włożyć przykryte do lodówki.
Na nasmarowanym tłuszczem spodzie tortownicy ( o śr. 26cm) rozwałkować 1/3 ciasta, kilkakrotnie nakłuć widelcem i piec ok. 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 200-225C.
Przebrać rodzynki na nadzienie. Obrać jabłka, pokroić w ćwiartki i wykroić gniazda nasienne, następnie miąższ pokroić na drobne kawałki ( ale nie za małe!). Dusić prawie na miękko razem z rodzynkami w wodzie z miodem, cynamonem i sokiem cytrynowym, następnie odstawić do wystygnięcia.
Resztę ciasta rozwałkować do wielkości spodu formy, z reszty zrobić wałek ułożyć go na upieczonym spodzie jako bok, docisnąć do formy w taki sposób , by powstał brzeg o wysokości 4cm, nałożyć nadzienie. Posiekać orzechy, wysypać na jabłka. Nałożyć rozwałkowane ciasto.
Żółtko rozmieszać w mleku, posmarować nim powierzchnię ciasta, kilkakrotnie nakłuć. Piec ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200-225stopni.
( Przy 12 kawałkach każdy zawiera ok. 361Kcal = 1511kJ )
SMACZNEGO

Ostatnią edycję dokonał moderator: