- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
dzien pierwszy
duzy(2 litry) wyparzony sloik
100 g maki zytniej razowej, chlebowej, lub z pelnego przemialu
100 g wody cieplej ok.30°
1 lyzeczka jogurtu naturalnego
1 lyzeczka miodu
wszystko wymieszac, przykryc lniana sciereczka i zostawic na 24h w cieple(25-30°)
dzien drugi
100g maki zytniej jak wyzej
100g wody jak wyzej
dodac do sloika i wymieszac, zostawic na 24h w cieple, przykryte sciereczka
dzien trzeci
powtorzyc jak dzien drugi i zostawic na 24h
zakwas powinnien byc luzny, ladnie kwasno pachniec i miec takie banki powietrza w sobie
brac tyle ile potrzeba do pieczenia, reszta trzyma sie w lodowce ok. 2 tygodni.
lub mozna reszte wymieszac z maka zytnia, az bedzie sie kruszyl, przechowywac w chlodnym miejscu mozna wiele miesiecy
po dodaniu wody zacznie znowu zyc
duzy(2 litry) wyparzony sloik
100 g maki zytniej razowej, chlebowej, lub z pelnego przemialu
100 g wody cieplej ok.30°
1 lyzeczka jogurtu naturalnego
1 lyzeczka miodu
wszystko wymieszac, przykryc lniana sciereczka i zostawic na 24h w cieple(25-30°)
dzien drugi
100g maki zytniej jak wyzej
100g wody jak wyzej
dodac do sloika i wymieszac, zostawic na 24h w cieple, przykryte sciereczka
dzien trzeci
powtorzyc jak dzien drugi i zostawic na 24h
zakwas powinnien byc luzny, ladnie kwasno pachniec i miec takie banki powietrza w sobie
brac tyle ile potrzeba do pieczenia, reszta trzyma sie w lodowce ok. 2 tygodni.
lub mozna reszte wymieszac z maka zytnia, az bedzie sie kruszyl, przechowywac w chlodnym miejscu mozna wiele miesiecy
po dodaniu wody zacznie znowu zyc