Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
zakwas bez drozdzy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="carbonicum" data-source="post: 59142" data-attributes="member: 3"><p><strong>dzien pierwszy</strong></p><p></p><p>duzy(2 litry) wyparzony sloik </p><p>100 g maki zytniej razowej, chlebowej, lub z pelnego przemialu </p><p>100 g wody cieplej ok.30° </p><p>1 lyzeczka jogurtu naturalnego </p><p>1 lyzeczka miodu </p><p></p><p>wszystko wymieszac, przykryc lniana sciereczka i zostawic na 24h w cieple(25-30°) </p><p></p><p><strong>dzien drugi</strong></p><p></p><p>100g maki zytniej jak wyzej </p><p>100g wody jak wyzej </p><p></p><p>dodac do sloika i wymieszac, zostawic na 24h w cieple, przykryte sciereczka </p><p></p><p><strong>dzien trzeci</strong> </p><p>powtorzyc jak dzien drugi i zostawic na 24h </p><p></p><p>zakwas powinnien byc luzny, ladnie kwasno pachniec i miec takie banki powietrza w sobie </p><p></p><p>brac tyle ile potrzeba do pieczenia, reszta trzyma sie w lodowce ok. 2 tygodni. </p><p>lub mozna reszte wymieszac z maka zytnia, az bedzie sie kruszyl, przechowywac w chlodnym miejscu mozna wiele miesiecy </p><p>po dodaniu wody zacznie znowu zyc</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="carbonicum, post: 59142, member: 3"] [B]dzien pierwszy[/B] duzy(2 litry) wyparzony sloik 100 g maki zytniej razowej, chlebowej, lub z pelnego przemialu 100 g wody cieplej ok.30° 1 lyzeczka jogurtu naturalnego 1 lyzeczka miodu wszystko wymieszac, przykryc lniana sciereczka i zostawic na 24h w cieple(25-30°) [B]dzien drugi[/B] 100g maki zytniej jak wyzej 100g wody jak wyzej dodac do sloika i wymieszac, zostawic na 24h w cieple, przykryte sciereczka [B]dzien trzeci[/B] powtorzyc jak dzien drugi i zostawic na 24h zakwas powinnien byc luzny, ladnie kwasno pachniec i miec takie banki powietrza w sobie brac tyle ile potrzeba do pieczenia, reszta trzyma sie w lodowce ok. 2 tygodni. lub mozna reszte wymieszac z maka zytnia, az bedzie sie kruszyl, przechowywac w chlodnym miejscu mozna wiele miesiecy po dodaniu wody zacznie znowu zyc [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
zakwas bez drozdzy
Top
Bottom