Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Zakwas bezglutenowy qd
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1425052" data-attributes="member: 692"><p>100 g ziemniaków obranych i cienko pokrojonych</p><p>165 ml wody ( 2/3 szklanki o poj. 250 ml)</p><p>165 g mąki ryżowej grubej ( lub jaglanej)</p><p>20 g (1 łyżka) płynnego miodu ( lub &#8216;golden syrup&#8217; albo syrop z agawy)</p><p></p><p>Ziemniak obrać ( 100 g to jest jeden średni ziemniak), pokroić w plasterki, zalać wodą i ugotować.</p><p>NIE SOLIĆ!!!!!</p><p></p><p>Miękki ziemniak utłuc na puree w wodzie w której się gotował, jeśli trzeba - dodać wody tak, by całość ważyła 250 g.</p><p>Przełożyć puree do naczynia w którym będzie zakwas fermentował ( najlepiej do szklanej miski z pokrywką, ewentualnie do słoika 0,9l – zakwas musi mieć miejsce na rośnięcie).</p><p>Dodać mąkę i miód, wymieszać na jednolitą masę, przykryć ( ale niezbyt szczelnie, najlepiej gazą czy szmatką; konieczny jest dostęp powietrza) i odstawić do fermentacji na 48/72 godziny w ciepłe miejsce ( czyli najmniej 21 C, pożądane jest 26-35 stopni C)</p><p>Kiedy mieszanina zacznie przyrośnie i potem opadnie i będzie widać wyraźne bąble powietrza, a zapach zrobi się delikatnie kwaskowaty – zakwas jest gotowy.Trwa to około 48 godzin.</p><p></p><p>[ATTACH=full]81970[/ATTACH]</p><p></p><p>Odebrać ilość potrzebną do wypieku, a do pozostałości dodać łyżkę – dwie mąki ( ryżowej, jaglanej) i tyle samo wody. Zamieszać i tym razem szczelnie zamknąć. Odstawić do lodówki.</p><p>Mamy gotowy zakwas do rozmnożenia do następnego pieczenia ( znowu – odebrać potrzebną ilość zakwasu, dodać mąkę i wodę i do lodówki). Jeżeli nie pieczemy co drugi - trzeci dzień, to przynajmniej raz na tydzień zakwas należy dokarmić czyli dodać niewielką ilość mąki i wody.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1425052, member: 692"] 100 g ziemniaków obranych i cienko pokrojonych 165 ml wody ( 2/3 szklanki o poj. 250 ml) 165 g mąki ryżowej grubej ( lub jaglanej) 20 g (1 łyżka) płynnego miodu ( lub ‘golden syrup’ albo syrop z agawy) Ziemniak obrać ( 100 g to jest jeden średni ziemniak), pokroić w plasterki, zalać wodą i ugotować. NIE SOLIĆ!!!!! Miękki ziemniak utłuc na puree w wodzie w której się gotował, jeśli trzeba - dodać wody tak, by całość ważyła 250 g. Przełożyć puree do naczynia w którym będzie zakwas fermentował ( najlepiej do szklanej miski z pokrywką, ewentualnie do słoika 0,9l – zakwas musi mieć miejsce na rośnięcie). Dodać mąkę i miód, wymieszać na jednolitą masę, przykryć ( ale niezbyt szczelnie, najlepiej gazą czy szmatką; konieczny jest dostęp powietrza) i odstawić do fermentacji na 48/72 godziny w ciepłe miejsce ( czyli najmniej 21 C, pożądane jest 26-35 stopni C) Kiedy mieszanina zacznie przyrośnie i potem opadnie i będzie widać wyraźne bąble powietrza, a zapach zrobi się delikatnie kwaskowaty – zakwas jest gotowy.Trwa to około 48 godzin. [ATTACH=full]81970[/ATTACH] Odebrać ilość potrzebną do wypieku, a do pozostałości dodać łyżkę – dwie mąki ( ryżowej, jaglanej) i tyle samo wody. Zamieszać i tym razem szczelnie zamknąć. Odstawić do lodówki. Mamy gotowy zakwas do rozmnożenia do następnego pieczenia ( znowu – odebrać potrzebną ilość zakwasu, dodać mąkę i wodę i do lodówki). Jeżeli nie pieczemy co drugi - trzeci dzień, to przynajmniej raz na tydzień zakwas należy dokarmić czyli dodać niewielką ilość mąki i wody. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Zakwas bezglutenowy qd
Top
Bottom