Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Zakwas pszenny na kartoflu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 984447" data-attributes="member: 692"><p>Zakwas na ziemniaku chodzil mi po glowie od czasu, kiedy w tv cos obejrzalam i ktos o tym wspomnial.</p><p>Potem - gugiel twoim przyjacielem i znalazlam:</p><p></p><p><a href="http://www.foodgeeks.com/recipes/20640" target="_blank">http://www.foodgeeks.com/recipes/20640</a></p><p></p><p>Przerobiłam, moge polecic.</p><p></p><p><strong>Zakwas:</strong></p><p></p><p>1<strong> szklanka ciepłej wody</strong></p><p><strong>1-1/2 szklanki bialej mąki pszennej ( <em>uzyłam 550</em>)</strong></p><p><strong>1 łyżeczka soli</strong></p><p><strong>1 łyżeczka cukru</strong></p><p><strong>1 średni surowy ziemniak starty na drobnej tarce</strong></p><p></p><p>Skladniki wymieszać bez ziemniaka, dopełnić startym ziemniakiem tak, zeby razem bylo 2 szklanki ( pol litra) , wlac do sloika ( nie plastik, nie metal!) i przykryć szmatka lub gazą. </p><p>Odstawic w cieple miejsce ( <em>u mnie to bylo 22-23 stopnie</em>) na 24 godziny. Zamieszac raz i drugi podczas tej doby.</p><p></p><p>[ATTACH=full]53264[/ATTACH]</p><p></p><p>Potem zdjac szmatke i szczelnie zakręcic. Odstawic znowu w cieple miejsce, az skonczy sie burzliwa fermentacja i pokaze sie na wierzchu mieszaniny warstwa klarownego plynu.</p><p>[ATTACH=full]53266[/ATTACH]</p><p></p><p>Zakwas jest gotowy do uzytku. Przechowywać w lodowce. Odświeżać co dwa dni.</p><p></p><p>Odświeżanie: 1 1/2 szklanki mąki + 1 1/2 szklanki cieplej wody wymieszac z posiadanym zakwasem i odstawic na noc. </p><p>Rano odlać 2 szklanki i odstawic do lodowki, resztę zużyc do pieczenia.</p><p>Jeżeli nie pieczemy, co 2 dni dokarmić zakwas lyżeczką cukru.</p><p></p><p>Piekłam na tym zakwasie chleb pszenny z czosnkiem niedzwiedzim, chleb trzymiskowy i bulki z szynka i serem - wszystkie udane!</p><p>qd</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 984447, member: 692"] Zakwas na ziemniaku chodzil mi po glowie od czasu, kiedy w tv cos obejrzalam i ktos o tym wspomnial. Potem - gugiel twoim przyjacielem i znalazlam: [URL="http://www.foodgeeks.com/recipes/20640"]http://www.foodgeeks.com/recipes/20640[/URL] Przerobiłam, moge polecic. [B]Zakwas:[/B] 1[B] szklanka ciepłej wody 1-1/2 szklanki bialej mąki pszennej ( [I]uzyłam 550[/I]) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 średni surowy ziemniak starty na drobnej tarce[/B] Skladniki wymieszać bez ziemniaka, dopełnić startym ziemniakiem tak, zeby razem bylo 2 szklanki ( pol litra) , wlac do sloika ( nie plastik, nie metal!) i przykryć szmatka lub gazą. Odstawic w cieple miejsce ( [I]u mnie to bylo 22-23 stopnie[/I]) na 24 godziny. Zamieszac raz i drugi podczas tej doby. [ATTACH=full]53264[/ATTACH] Potem zdjac szmatke i szczelnie zakręcic. Odstawic znowu w cieple miejsce, az skonczy sie burzliwa fermentacja i pokaze sie na wierzchu mieszaniny warstwa klarownego plynu. [ATTACH=full]53266[/ATTACH] Zakwas jest gotowy do uzytku. Przechowywać w lodowce. Odświeżać co dwa dni. Odświeżanie: 1 1/2 szklanki mąki + 1 1/2 szklanki cieplej wody wymieszac z posiadanym zakwasem i odstawic na noc. Rano odlać 2 szklanki i odstawic do lodowki, resztę zużyc do pieczenia. Jeżeli nie pieczemy, co 2 dni dokarmić zakwas lyżeczką cukru. Piekłam na tym zakwasie chleb pszenny z czosnkiem niedzwiedzim, chleb trzymiskowy i bulki z szynka i serem - wszystkie udane! qd [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Zakwas pszenny na kartoflu
Top
Bottom