Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Zalewajka z Zakrzówka*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Janka" data-source="post: 1481339" data-attributes="member: 421"><p><span style="font-size: 26px"><strong><span style="color: #008000">Zalewajka z Zakrzówka</span></strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]86338[/ATTACH]</p><p></p><p> 1 kg ziemniaków, </p><p> 1 szklanka wywaru z szynki</p><p> 1 szklanka wywaru z białej kiełbasy, </p><p> 15 dag wędzonego boczku, </p><p> 15 dag wiejskiej kiełbasy, </p><p> 1 łyżka oleju, </p><p> 2 duże cebule, </p><p> 6 ząbków czosnku, </p><p> 6 suszonych prawdziwków, </p><p> 2 szklanki kwasu z ogórków kiszonych</p><p> majeranek, pieprz, sól, świeży korzeń chrzanu.</p><p></p><p>W wywarze z szynki i białej kiełbasy ugotować ziemniaki. </p><p>Grzyby namoczone na noc pokroić i razem z wodą, w której się moczyły dodać do gotujących się ziemniaków. </p><p>Na patelni zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę,dodać pokrojony boczek i kiełbasę - podsmażyć. </p><p>Dodać do ziemniaków, wlać kwas z ogórków, zagotować. </p><p>Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.</p><p></p><p><span style="color: #008080">Gotując zupę odpowiednio zmniejszyłam składniki.</span></p><p><span style="color: #008080">Wywar miałam z wędzonego boczku,był dosyć słony,więc trzeba uważać aby nie przesolić.</span></p><p><span style="color: #008080">Kwasu (wody od ogórków)dałam mniej,bo i tak (jak dla mnie)miała odpowiednią kwasowość.</span></p><p><span style="color: #008080">Chrzanu starłam małą łyżeczkę,ale myślę że można go pominąć.</span></p><p><span style="color: #008080"></span></p><p></p><p><a href="http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20131117/KULINARNA_MAPA/131119645" target="_blank">Żródło przepisu</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Janka, post: 1481339, member: 421"] [SIZE=14][B][COLOR=#008000]Zalewajka z Zakrzówka[/COLOR][/B][/SIZE] [ATTACH=full]86338[/ATTACH] 1 kg ziemniaków, 1 szklanka wywaru z szynki 1 szklanka wywaru z białej kiełbasy, 15 dag wędzonego boczku, 15 dag wiejskiej kiełbasy, 1 łyżka oleju, 2 duże cebule, 6 ząbków czosnku, 6 suszonych prawdziwków, 2 szklanki kwasu z ogórków kiszonych majeranek, pieprz, sól, świeży korzeń chrzanu. W wywarze z szynki i białej kiełbasy ugotować ziemniaki. Grzyby namoczone na noc pokroić i razem z wodą, w której się moczyły dodać do gotujących się ziemniaków. Na patelni zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę,dodać pokrojony boczek i kiełbasę - podsmażyć. Dodać do ziemniaków, wlać kwas z ogórków, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem. [COLOR=#008080]Gotując zupę odpowiednio zmniejszyłam składniki. Wywar miałam z wędzonego boczku,był dosyć słony,więc trzeba uważać aby nie przesolić. Kwasu (wody od ogórków)dałam mniej,bo i tak (jak dla mnie)miała odpowiednią kwasowość. Chrzanu starłam małą łyżeczkę,ale myślę że można go pominąć. [/COLOR] [URL="http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20131117/KULINARNA_MAPA/131119645"]Żródło przepisu[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Zalewajka z Zakrzówka*
Bottom