Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zalewajka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="DeeS" data-source="post: 265686" data-attributes="member: 1537"><p>Witam wszystkiech. Jestem nowym uzytkownikiem Forum. Widzę, że nie ma do tej pory przepisu na te jedną z prostych i bardzo smacznych zup. Udaje sie właściwie każdemu. Polecam.</p><p></p><p></p><p>Składniki na garnek około 6 litrów.</p><p></p><p>Ziemniaki - około 2,5 kg</p><p>Boczek - 0,5 kg</p><p>Zur - 0,5 litra</p><p>śmietana - 0,25 litra</p><p>Przyprawy: rozmaryn, bazylia, majeranek, czosnek, pieprz biały i czarny mielony, vegeta (łyżeczka), ziele angielskie, listek laurowy, jeden suszony grzybek</p><p></p><p>Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć z niego skwarki. Ziemniaki obrać, umyc pokroić a kostkę. ZALAĆ (stad nazwa zupy) wrzącą wodą i gotować do miękkości. Po zalaniu dodać: skwarki( bez wytopionego tłuszczu) wszystkie przyprawy oprócz pieprzu (czosnek rozetrzec lub przecinąć). Uważajcie na sól - NIE SÓLCIE jeszcze - łyżeczka vegety wystarczy. Kiedy ziemniaki będą miękkie( czyli po uplywie ok. pół godziny) wlać żur i gotować jeszcze 10 minut. Następnie dodać zahartowaną śmietanę, TERAZ dosolic do smaku, wsypać czarny i biały pieprz i... podawać. ( Ja na koniec dodaję jeszcze ząbek roztartego czosnku - ale to juz zalezy od upodobań).</p><p></p><p>Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="DeeS, post: 265686, member: 1537"] Witam wszystkiech. Jestem nowym uzytkownikiem Forum. Widzę, że nie ma do tej pory przepisu na te jedną z prostych i bardzo smacznych zup. Udaje sie właściwie każdemu. Polecam. Składniki na garnek około 6 litrów. Ziemniaki - około 2,5 kg Boczek - 0,5 kg Zur - 0,5 litra śmietana - 0,25 litra Przyprawy: rozmaryn, bazylia, majeranek, czosnek, pieprz biały i czarny mielony, vegeta (łyżeczka), ziele angielskie, listek laurowy, jeden suszony grzybek Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć z niego skwarki. Ziemniaki obrać, umyc pokroić a kostkę. ZALAĆ (stad nazwa zupy) wrzącą wodą i gotować do miękkości. Po zalaniu dodać: skwarki( bez wytopionego tłuszczu) wszystkie przyprawy oprócz pieprzu (czosnek rozetrzec lub przecinąć). Uważajcie na sól - NIE SÓLCIE jeszcze - łyżeczka vegety wystarczy. Kiedy ziemniaki będą miękkie( czyli po uplywie ok. pół godziny) wlać żur i gotować jeszcze 10 minut. Następnie dodać zahartowaną śmietanę, TERAZ dosolic do smaku, wsypać czarny i biały pieprz i... podawać. ( Ja na koniec dodaję jeszcze ząbek roztartego czosnku - ale to juz zalezy od upodobań). Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zalewajka
Top
Bottom