Zapiaszczone ziemniaki o cytrynowej nucie.
5 dużych ziemniaków
3 łyżki białego wytrawnego wina
3 cebule
1 łyżka otartej skórki z cytryny
6 łyżek bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól kamienna mielona
oliwa do smażenia
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie (jednak nie rozpadające się).
2. Ugotowane ziemniaki skrapiamy białym winem.
3. Cebulę kroimy w talatki i smażymy na lekko złocisty kolor. Dodajemy skórkę z cytryny, natkę pietruszki, bułkę tartą.
4 Na koniec dodajemy ziemniaki i podsmażamy wszystko do momentu, aż ziemniaki nabiorą lekko złocistego koloru.
5. Tak przyrządzone ziemniaki podajemy na gorąco. Pasują zarówno do mięs jak i chłodników.
5 dużych ziemniaków
3 łyżki białego wytrawnego wina
3 cebule
1 łyżka otartej skórki z cytryny
6 łyżek bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól kamienna mielona
oliwa do smażenia
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie (jednak nie rozpadające się).
2. Ugotowane ziemniaki skrapiamy białym winem.
3. Cebulę kroimy w talatki i smażymy na lekko złocisty kolor. Dodajemy skórkę z cytryny, natkę pietruszki, bułkę tartą.
4 Na koniec dodajemy ziemniaki i podsmażamy wszystko do momentu, aż ziemniaki nabiorą lekko złocistego koloru.
5. Tak przyrządzone ziemniaki podajemy na gorąco. Pasują zarówno do mięs jak i chłodników.