- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
zapraszam na potrawe robiona wg. kuchni 5 elementow
warstwa pierwsza zapiekanki
-glowka mala kapusty bialej
kapuste pociac na cienkie paski(ja w tri miga na hebelku bornera poszatkowalam)
w garnku rozpuscic tluszcz, wrzucic kapuste, troszke podsmazyc
posolic, popieprzyc, dodac troszke soku z cytryny
zalac mala iloscia goracej wody(tak zeby tylko bylo na dnie) i dusic do miekkosci
warstwa druga zapiekanki
-ok. 400g ricoty
wymieszac z dowma jajkami, posolic, popieprzyc
trzecia warstwa zapiekanki
-3 srednie cebule pokroic w kosteczke
rozgrzac oliwe w garnku, wrzucic cebule, zeszklic
-dodac oregano i tymianku(nie malo)
-dodac sol
-dodac ok.100 ml bialego wytrawnego wina, troszke odparowac
-dodac pomidory kostkowe z puszki ok.500ml
-dodac szczypte ostrej mielonej papryki
-dodac lyzeczke cukru
gotowac na malutkim ogniu ok.20 minut
po tym czasie
-dodac szczypte proszku chili i troche pieprzu
-dodac szczypte soli
-dodac lyzke soku z cytryny
-dodac "lyk" wina czerwonego
-dodac kawaleczek masla
-zamknac cykl szczypta proszku chili
do naczynia zaroodpornego wykladamy kapuste,
na to mase z ricoty
na to sos pomidorowy
zapiekac 30 minut przy 175°
najlepiej smakuje na drugi dzien!!!
ta potrawa wzmacnia nasze Qi(czi), i odbudowuje soki organizmu(krew, limfe), jest bardzo pozywna
ten sos pomidorowy, ktory tak wlasnie zrobilam, to jest najlepszy sos jaki kiedykolwiek jadlam
mozna go zmiksowac, bedzie wtedy taki gladki
warstwa pierwsza zapiekanki
-glowka mala kapusty bialej
kapuste pociac na cienkie paski(ja w tri miga na hebelku bornera poszatkowalam)
w garnku rozpuscic tluszcz, wrzucic kapuste, troszke podsmazyc
posolic, popieprzyc, dodac troszke soku z cytryny
zalac mala iloscia goracej wody(tak zeby tylko bylo na dnie) i dusic do miekkosci
warstwa druga zapiekanki
-ok. 400g ricoty
wymieszac z dowma jajkami, posolic, popieprzyc
trzecia warstwa zapiekanki
-3 srednie cebule pokroic w kosteczke
rozgrzac oliwe w garnku, wrzucic cebule, zeszklic
-dodac oregano i tymianku(nie malo)
-dodac sol
-dodac ok.100 ml bialego wytrawnego wina, troszke odparowac
-dodac pomidory kostkowe z puszki ok.500ml
-dodac szczypte ostrej mielonej papryki
-dodac lyzeczke cukru
gotowac na malutkim ogniu ok.20 minut
po tym czasie
-dodac szczypte proszku chili i troche pieprzu
-dodac szczypte soli
-dodac lyzke soku z cytryny
-dodac "lyk" wina czerwonego
-dodac kawaleczek masla
-zamknac cykl szczypta proszku chili
do naczynia zaroodpornego wykladamy kapuste,
na to mase z ricoty
na to sos pomidorowy
zapiekac 30 minut przy 175°
najlepiej smakuje na drugi dzien!!!
ta potrawa wzmacnia nasze Qi(czi), i odbudowuje soki organizmu(krew, limfe), jest bardzo pozywna
ten sos pomidorowy, ktory tak wlasnie zrobilam, to jest najlepszy sos jaki kiedykolwiek jadlam
mozna go zmiksowac, bedzie wtedy taki gladki
