Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Zapiekana kapusta nadziewana miesem.*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1512332" data-attributes="member: 1142"><p>Twoj przepis, Wlodku, przypomina mi <em>chou farci </em>, regionalne danie francuskie. Wykonanie jest odrobine inne - po zblaszowaniu kapusty (wloskiej), oddzielam liscie, zanurzam je w lodowatej wodzie, ukladam na kawalku plotna (muslinu) cztery liscie zakladajac je na siebie, pokrywm warstwa farszu (do farszu dodaje pokrojony drobno srodek kapusty i czasem liscie bocwiny), na to kolejna warstwa lisci i miesa itd. Po wykonczeniu skladnikow, formuje kule, zawiazuje muslin - inaczej mowiac rekonstruuje glowke kapusty i gotuje na parze (ok. 45 min) lub w rosole (razem z plotnem).</p><p></p><p>Po zdjeciu plotna zapiekam z sosem. Dziele na 4-6 czesci. W przekroju wyglada pieknie - zielone liscie na przemian z nadzieniem.</p><p></p><p>Oryginalnie zamiast plotna uzywa sie <a href="https://www.google.co.uk/search?q=caul+fat&rlz=1C1CHFX_en-GBGB556GB556&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=dwkwU9ewFcGO7Qa5u4CYBg&ved=0CDMQsAQ&biw=1280&bih=675#facrc=_&imgdii=_&imgrc=1iZkT_UHxUCDLM%253A%3BzKUPXcDdszyxGM%3Bhttp%253A%252F%252Feggsonsunday.files.wordpress.com%252F2008%252F10%252Fboot-camp-day-5-05.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Feggsonsunday.wordpress.com%252F2008%252F10%252F03%252Fcia-boot-camp-day-5%252F%3B500%3B375" target="_blank">caul fat</a>, ale nie wiem jak sie zwie po polsku. U mnie taka siatke tluszczowa wykorzystuje sie do formowania faggots - kulek z farszu kielbasianego/miesnego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1512332, member: 1142"] Twoj przepis, Wlodku, przypomina mi [I]chou farci [/I], regionalne danie francuskie. Wykonanie jest odrobine inne - po zblaszowaniu kapusty (wloskiej), oddzielam liscie, zanurzam je w lodowatej wodzie, ukladam na kawalku plotna (muslinu) cztery liscie zakladajac je na siebie, pokrywm warstwa farszu (do farszu dodaje pokrojony drobno srodek kapusty i czasem liscie bocwiny), na to kolejna warstwa lisci i miesa itd. Po wykonczeniu skladnikow, formuje kule, zawiazuje muslin - inaczej mowiac rekonstruuje glowke kapusty i gotuje na parze (ok. 45 min) lub w rosole (razem z plotnem). Po zdjeciu plotna zapiekam z sosem. Dziele na 4-6 czesci. W przekroju wyglada pieknie - zielone liscie na przemian z nadzieniem. Oryginalnie zamiast plotna uzywa sie [URL="https://www.google.co.uk/search?q=caul+fat&rlz=1C1CHFX_en-GBGB556GB556&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=dwkwU9ewFcGO7Qa5u4CYBg&ved=0CDMQsAQ&biw=1280&bih=675#facrc=_&imgdii=_&imgrc=1iZkT_UHxUCDLM%253A%3BzKUPXcDdszyxGM%3Bhttp%253A%252F%252Feggsonsunday.files.wordpress.com%252F2008%252F10%252Fboot-camp-day-5-05.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Feggsonsunday.wordpress.com%252F2008%252F10%252F03%252Fcia-boot-camp-day-5%252F%3B500%3B375"]caul fat[/URL], ale nie wiem jak sie zwie po polsku. U mnie taka siatke tluszczowa wykorzystuje sie do formowania faggots - kulek z farszu kielbasianego/miesnego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Zapiekana kapusta nadziewana miesem.*
Top
Bottom