- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Zapiekana kapusta z ziemniakami i kiełbasą
1 cebula
1 średnia marchew
500 g kiszonej kapusty
garść grzybów suszonych
50 g boczku wędzonego
2 liście laurowe
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
1 ząbek czosnku
sól,pieprz
300 g kiełbasy
-------------------------------------------------
4 średnie ziemniaki (600 g)
2 łyżki masła
100g mleka
pieprz,sól,gałka muszkatołowa
Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na oleju,dodać pokrojony boczek , po chwili startą marchewkę i przepłukaną kapustę.
Chwilę podsmażyć,dolać trochę wody,wrzucić garść grzybów,dodać przyprawy,a po 10 minutach dodać kiełbasę.
Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 30 minut,w razie potrzeby podlewać niewielką ilością wody.
(Ja po ugotowaniu kapusty,przełożyłam ją na patelnię ,doprawiłam do smaku i chwilę podsmażałam)
Obrane ziemniaki pokroić w plastry,zalać wodą ,posolić i ugotować.
Odcedzić,rozgnieść,dodać masło i mleko,doprawić solą,pieprzem i gałką muszkat.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wyłożyć kapustę,na środku zrobić dziurę i umieścić w niej ziemniaki,
obłożyć kiełbasą pokrojoną w grubsze talarki i piec w temp.200 C przez 20 minut.
inspiracja

1 cebula
1 średnia marchew
500 g kiszonej kapusty
garść grzybów suszonych
50 g boczku wędzonego
2 liście laurowe
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
1 ząbek czosnku
sól,pieprz
300 g kiełbasy
-------------------------------------------------
4 średnie ziemniaki (600 g)
2 łyżki masła
100g mleka
pieprz,sól,gałka muszkatołowa

Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na oleju,dodać pokrojony boczek , po chwili startą marchewkę i przepłukaną kapustę.
Chwilę podsmażyć,dolać trochę wody,wrzucić garść grzybów,dodać przyprawy,a po 10 minutach dodać kiełbasę.
Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 30 minut,w razie potrzeby podlewać niewielką ilością wody.
(Ja po ugotowaniu kapusty,przełożyłam ją na patelnię ,doprawiłam do smaku i chwilę podsmażałam)
Obrane ziemniaki pokroić w plastry,zalać wodą ,posolić i ugotować.
Odcedzić,rozgnieść,dodać masło i mleko,doprawić solą,pieprzem i gałką muszkat.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wyłożyć kapustę,na środku zrobić dziurę i umieścić w niej ziemniaki,
obłożyć kiełbasą pokrojoną w grubsze talarki i piec w temp.200 C przez 20 minut.
inspiracja
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: