Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Zapiekane roladki z ziołowym serkiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="villanelle" data-source="post: 519948" data-attributes="member: 1300"><p>Zrobiłam go wczoraj na obiad. I mimo sklerozy - zapomniałam dodać orzechów - i zastąpienia świeżej bazylii suszoną było bardzo dobre.</p><p></p><p>[ATTACH=full]12142[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]12143[/ATTACH]</p><p></p><p><u><em>składniki:</em></u></p><p>2-3 pojedyncze filety z kurczaka</p><p>2 łyżki orzechów włoskich</p><p>1/3 szklanki mąki tartej</p><p>3 łyżki startego parmezanu</p><p>1 jajko</p><p>mąka </p><p>sól i pieprz</p><p>listki bazylii (opcjonalnie)</p><p></p><p><u><em>Serek ziołowy:</em></u></p><p>70 g serka typu Philadelphia</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>3 łyżeczki świeżej natki, posiekanej</p><p>3 łyżeczki świeżego szczypiorku, posiekany</p><p>szczypta pieprzu cayenne</p><p>1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu</p><p>szczypta soli</p><p></p><p><u><em>sposób przygotowania:</em></u></p><p>1. Piekarnik rozgrzać do 175 C. Każdy filet rozbić na kotlet grubości około 0,5 cm. </p><p></p><p>2. Jeśli będziemy używać bazylii (ja pominęłam ten składnik) należy sparzyć tyle listków, aby starczyło na pokrycie każdego filetu.</p><p></p><p>3. Następnie należy przygotować serek, mieszając go z podanymi przyprawami. Dodać posiekane orzechy włoskie.</p><p></p><p>4. Filet lekko posolić i popierzyć, a następnie posmarować serkiem. Ułożyć listki bazylii po czym jak najciaśniej zwinąć. W razie potrzeby spiąć wykałaczką lub dwiema. </p><p></p><p>5. Jajko roztrzepać, na osobnych talerzach przygotować mąkę oraz bułkę tartą wymieszaną z parmezanem. Panierować każdą roladkę.</p><p></p><p>6. Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Najlepiej takiej wielkości, żeby wszystkie roladki zmieściły się leżąc blisko jedna obok drugiej. Dzięki temu nie rozpadną się nam podczas pieczenia, jeśli wcześniej nie użyliśmy wykałaczek. Na każdej roladce kładziemy jeszcze kawałek masła, pamiętając o równym ich rozłożeniu. Po stopieniu masła panierka się nam przyrumieni. </p><p></p><p>7. Piec 40-50 minut (zależy od wielkości piersi) lub do momentu, gdy kurczak będzie miał w środku temp. 73 C (termometr do mięs np. z Duki jest tu bardzo przydatny!), a w wierzchu będzie rumiany. </p><p></p><p>8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić jeszcze na 5 minut po czym podawać. </p><p></p><p><em><u>dodatkowe informacje:</u></em></p><p>1. Do podanych proporcji użyłam 4 pojedyncze piersi (w sumie ok. 0,5 kg), gdyż były bardzo małe. Nie zwiększyłam z kolei proporcji serka ani pozostałych składników. </p><p></p><p>2. Jeśli ktoś nie lubi orzechy włoskie można pominąć. Bez nich też będzie dobre.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="villanelle, post: 519948, member: 1300"] Zrobiłam go wczoraj na obiad. I mimo sklerozy - zapomniałam dodać orzechów - i zastąpienia świeżej bazylii suszoną było bardzo dobre. [ATTACH=full]12142[/ATTACH] [ATTACH=full]12143[/ATTACH] [U][I]składniki:[/I][/U] 2-3 pojedyncze filety z kurczaka 2 łyżki orzechów włoskich 1/3 szklanki mąki tartej 3 łyżki startego parmezanu 1 jajko mąka sól i pieprz listki bazylii (opcjonalnie) [U][I]Serek ziołowy:[/I][/U] 70 g serka typu Philadelphia 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki świeżej natki, posiekanej 3 łyżeczki świeżego szczypiorku, posiekany szczypta pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu szczypta soli [U][I]sposób przygotowania:[/I][/U] 1. Piekarnik rozgrzać do 175 C. Każdy filet rozbić na kotlet grubości około 0,5 cm. 2. Jeśli będziemy używać bazylii (ja pominęłam ten składnik) należy sparzyć tyle listków, aby starczyło na pokrycie każdego filetu. 3. Następnie należy przygotować serek, mieszając go z podanymi przyprawami. Dodać posiekane orzechy włoskie. 4. Filet lekko posolić i popierzyć, a następnie posmarować serkiem. Ułożyć listki bazylii po czym jak najciaśniej zwinąć. W razie potrzeby spiąć wykałaczką lub dwiema. 5. Jajko roztrzepać, na osobnych talerzach przygotować mąkę oraz bułkę tartą wymieszaną z parmezanem. Panierować każdą roladkę. 6. Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Najlepiej takiej wielkości, żeby wszystkie roladki zmieściły się leżąc blisko jedna obok drugiej. Dzięki temu nie rozpadną się nam podczas pieczenia, jeśli wcześniej nie użyliśmy wykałaczek. Na każdej roladce kładziemy jeszcze kawałek masła, pamiętając o równym ich rozłożeniu. Po stopieniu masła panierka się nam przyrumieni. 7. Piec 40-50 minut (zależy od wielkości piersi) lub do momentu, gdy kurczak będzie miał w środku temp. 73 C (termometr do mięs np. z Duki jest tu bardzo przydatny!), a w wierzchu będzie rumiany. 8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić jeszcze na 5 minut po czym podawać. [I][U]dodatkowe informacje:[/U][/I] 1. Do podanych proporcji użyłam 4 pojedyncze piersi (w sumie ok. 0,5 kg), gdyż były bardzo małe. Nie zwiększyłam z kolei proporcji serka ani pozostałych składników. 2. Jeśli ktoś nie lubi orzechy włoskie można pominąć. Bez nich też będzie dobre. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Zapiekane roladki z ziołowym serkiem
Top
Bottom