Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Zapiekane selery
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hichotka" data-source="post: 80034" data-attributes="member: 298"><p><span style="color: red"><strong>Zapiekane selery:</strong></span></p><p></p><p>Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 50 min.</p><p></p><p>2 średniej wielkosci selery,</p><p>250 g chudego białego sera,</p><p>4 łyżki słodkiej śmietany,</p><p>1 cebula,</p><p>pół papryki zielonej,</p><p>pół papryki czerwonej,</p><p>6 zielonych nadziewanych oliwek,</p><p>3 jaja,</p><p>1 łyżka siekanego świeżego: <span style="color: red"><strong>koperku</strong></span>, szczypiorku i zielonej pietruszki,</p><p>sól.</p><p></p><p><span style="color: red"><u><strong>Sos:</strong></u></span></p><p></p><p>3 łyżki oliwy,</p><p>1 łyżeczka musztardy,</p><p>pół łyżeczki pieprzu,</p><p>sól.</p><p></p><p>Selery myjemy bardzo dokładnie szczoteczką, po czym gotujemy pod przykryciem, w osolonej wodzie ok 40 min. </p><p>Studzimy je, obieramy kroimy w plastry o grubosci ok. 1 cm.</p><p>Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. </p><p>Dodajemy 3 łyżki ciepłej wody i starannie mieszamy. </p><p>Sosem tym zalewamy plastry selera. </p><p>Schładzamy.</p><p>Twaróg przepuszczamy przez sito i łączymy ze śmietaną. </p><p>Cebulę obieramy i drobno siekamy. </p><p>Oczyszczone papryki kroimy w niewielkie kwadraty - oliwki kroimy w plasterki.</p><p>Jaja rozbijamy. </p><p>Oddzielamy żółtka od białek. </p><p>Z bialek ubijamy sztywną piane, którą mieszamy z twarogiem, żółtkami, cebulą, papryką, oliwkami i posiekaną zieleniną.</p><p>Plastry selera osączyć z sosu, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć przygotowaną masą i zapiekać 10 min w nagrzanym piekarniku do temp. 200*C.</p><p><strong>Podawać gorące.</strong></p><p></p><p>Zajadam się nimi - są pyszne!!!</p><p></p><p>Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 &quot;Kuchnia francuska II&quot;, strona 32.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hichotka, post: 80034, member: 298"] [COLOR=red][B]Zapiekane selery:[/B][/COLOR] Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 50 min. 2 średniej wielkosci selery, 250 g chudego białego sera, 4 łyżki słodkiej śmietany, 1 cebula, pół papryki zielonej, pół papryki czerwonej, 6 zielonych nadziewanych oliwek, 3 jaja, 1 łyżka siekanego świeżego: [COLOR=red][B]koperku[/B][/COLOR], szczypiorku i zielonej pietruszki, sól. [COLOR=red][U][B]Sos:[/B][/U][/COLOR] 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka musztardy, pół łyżeczki pieprzu, sól. Selery myjemy bardzo dokładnie szczoteczką, po czym gotujemy pod przykryciem, w osolonej wodzie ok 40 min. Studzimy je, obieramy kroimy w plastry o grubosci ok. 1 cm. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Dodajemy 3 łyżki ciepłej wody i starannie mieszamy. Sosem tym zalewamy plastry selera. Schładzamy. Twaróg przepuszczamy przez sito i łączymy ze śmietaną. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Oczyszczone papryki kroimy w niewielkie kwadraty - oliwki kroimy w plasterki. Jaja rozbijamy. Oddzielamy żółtka od białek. Z bialek ubijamy sztywną piane, którą mieszamy z twarogiem, żółtkami, cebulą, papryką, oliwkami i posiekaną zieleniną. Plastry selera osączyć z sosu, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć przygotowaną masą i zapiekać 10 min w nagrzanym piekarniku do temp. 200*C. [B]Podawać gorące.[/B] Zajadam się nimi - są pyszne!!! Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 32. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Zapiekane selery
Top
Bottom