- Lis 21, 2006
- 15,180
- 3
- 0
Jest to przepis, jaki dostałam od rodowitego Greka, więc autentyczny i sprawdzony 
	
	
	
		
		
		
			
		
		
	
	
		 
	
 
Zapiekane ziemniaczki
ziemniaczki
cytryna
oliwa
czosnek
mięta
pieprz
tymianek
sól
ew. inne ulubione przyprawy
1. Ziemniaki ( w ilości nam potrzebnej
		 ) obrać, umyć i pokroić na cząstki - nie  za małe i nie za duże. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
	
 ) obrać, umyć i pokroić na cząstki - nie  za małe i nie za duże. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
2. W zareżności od iliści ziemniaków, skropić je sokiem z połówki lub całej cytryny.
Polać oliwą i oprószyć przyprawami. Wymieszać.
3. Zalać wodą w taki sposób, by czubki ziemniaków wystawały co najmniej 0.5 cm ponad powierzchnię.
4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st., zapiekać, aż czubki się zrumienią.
Gotowe!
		 
	
 
Tak zrobione ziemniaczki smakują wybornie.
		 Nadają się do wszystkich mięs i ryb, nie tylko do potraw typowo greckich.
	
 Nadają się do wszystkich mięs i ryb, nie tylko do potraw typowo greckich.
Smacznego!
 
	
	
	
		
		
		
		
	
	
		 
	
	
		
			
		
		
	
			
			 
	Zapiekane ziemniaczki
ziemniaczki
cytryna
oliwa
czosnek
mięta
pieprz
tymianek
sól
ew. inne ulubione przyprawy
1. Ziemniaki ( w ilości nam potrzebnej
 
	2. W zareżności od iliści ziemniaków, skropić je sokiem z połówki lub całej cytryny.
Polać oliwą i oprószyć przyprawami. Wymieszać.
3. Zalać wodą w taki sposób, by czubki ziemniaków wystawały co najmniej 0.5 cm ponad powierzchnię.
4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st., zapiekać, aż czubki się zrumienią.
Gotowe!
 
	Tak zrobione ziemniaczki smakują wybornie.
 
	Smacznego!
 
	 
				
		 
 
		 
 
		 
	 
	 
	