Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekane ziemniaki w sosie maślano-serowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1021624" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znalazłam w miesięczniku Kuchnia. Lubę zapiekanki ziemniaczane, a z takim sosem jeszcze nie jadłam, więc wypadało zrobić</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>70 dkg ziemniaków</p><p>1/2 szklanki startego parmezanu</p><p>1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej</p><p>2 szklanki śmietany 30 %</p><p>1 łyżeczka masła</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p></p><p>Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy masło, sól i gałkę. Podgrzewamy, aż masło roztopi się w śmietanie. Nie dopuszczamy do zagotowania. Obrane ziemniaki ścieramy na cienkie plasterki na przykład na tarce do mizerii albo cienko ustawionej szatkownicy. Układamy je w żaroodpornym naczyniu, polewamy gorącym sosem śmietanowo-maślanym i posypujemy parmezanem. Pieczemy 45 - 50 minut, aż ziemniaki zmiękną i zrobią się rumiane.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1021624, member: 10341"] Przepis znalazłam w miesięczniku Kuchnia. Lubę zapiekanki ziemniaczane, a z takim sosem jeszcze nie jadłam, więc wypadało zrobić [B]Składniki [/B]70 dkg ziemniaków 1/2 szklanki startego parmezanu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 szklanki śmietany 30 % 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki soli Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy masło, sól i gałkę. Podgrzewamy, aż masło roztopi się w śmietanie. Nie dopuszczamy do zagotowania. Obrane ziemniaki ścieramy na cienkie plasterki na przykład na tarce do mizerii albo cienko ustawionej szatkownicy. Układamy je w żaroodpornym naczyniu, polewamy gorącym sosem śmietanowo-maślanym i posypujemy parmezanem. Pieczemy 45 - 50 minut, aż ziemniaki zmiękną i zrobią się rumiane. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekane ziemniaki w sosie maślano-serowym
Top
Bottom