Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka cebulowo-ziemniaczana z piwem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 200447" data-attributes="member: 49"><p><strong>Zapiekanka cebulowo-ziemniaczana z piwem</strong></p><p></p><p>1 kg cebuli,</p><p>60 g masła,</p><p>2 kg ziemniaków,</p><p>1 butelka piwa,</p><p>2 buteleczki śmietany,</p><p>sól, pieprz, gałka muszkatołowa,</p><p>ok. 100 g tartego parmezanu</p><p>nieco masła do posypania na wierzchu</p><p> </p><p>Cebulę drobniutko posiekać, dodać masło i dusić na małym ogniu, a gdy zacznie się lekko rumienić zdjąć z ognia. Ziemniaki obrać, pokrajać na cienkie plasterki. W dużym żaroodpornym naczyniu układać warstwami ziemniaki i cebulę tak, aby pierwszą i ostatnią warstwę stanowiły ziemniaki. Wymieszać piwo ze śmietaną, dodać do smaku soli, pieprzu i startej gałki muszkatołowej, wsypać ser, wymieszać i zalać potrawę. Oprószyć po wierzchu cieniutkimi wióreczkami masła. Wstawić do gorącego (220 stopni C) piekarnika i piec ok. 2 godzin. Gdy potrawa zacznie się rumienić, zmniejszyć temp do 180 stopni C. Podawać z surówką.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 200447, member: 49"] [B]Zapiekanka cebulowo-ziemniaczana z piwem[/B] 1 kg cebuli, 60 g masła, 2 kg ziemniaków, 1 butelka piwa, 2 buteleczki śmietany, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ok. 100 g tartego parmezanu nieco masła do posypania na wierzchu Cebulę drobniutko posiekać, dodać masło i dusić na małym ogniu, a gdy zacznie się lekko rumienić zdjąć z ognia. Ziemniaki obrać, pokrajać na cienkie plasterki. W dużym żaroodpornym naczyniu układać warstwami ziemniaki i cebulę tak, aby pierwszą i ostatnią warstwę stanowiły ziemniaki. Wymieszać piwo ze śmietaną, dodać do smaku soli, pieprzu i startej gałki muszkatołowej, wsypać ser, wymieszać i zalać potrawę. Oprószyć po wierzchu cieniutkimi wióreczkami masła. Wstawić do gorącego (220 stopni C) piekarnika i piec ok. 2 godzin. Gdy potrawa zacznie się rumienić, zmniejszyć temp do 180 stopni C. Podawać z surówką. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka cebulowo-ziemniaczana z piwem
Top
Bottom