Zapiekanka chlebowa "Hawaii"

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Zapiekanka chlebowa "Hawaii"
Zapiekanka_z_chlebem.jpg

500g porów
3 lyżki oliwy
sól i biały pieprz
300 ml śmietany
3 jajka
4 kromki chleba białego (najlepiej do tostów)
1 puszkę ananasów (500ml)
300g szynki
200g startego sera (gouda)

1. Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne (30 x 20)
2. Por kroimy w grube krążki ,solimy i pieprzymy. Dusimy na patelni z tłuszczem przez 3 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
3. Smietanę mieszamy z jajkami solimy i pieprzymy. Zawartość wlewamy na porę.
4. Chleb, szynkę i ananasa kroimy w kostkę. Wszystko kładziemy na rozlaną śmietanę i posypujemy obficie startym serem.
5. Zapiekamy 25 minut w temp 200 C /175 C z nawiewem / Gaz 3.

Ps1 Potrawa przygotowana jest na 4 osoby . Jedna porcja zawiera ok 400 kcal
Ps2 Osobą, którym nie odpowiada smak duszonych porów, polecam młodą kapustę.
Ps3 Niestety nie jestem fotografem zawodowym, ale widok niech Was nie odstrasza.
 

Załączniki

  • Zapiekanka_z_chlebem.jpg
    Zapiekanka_z_chlebem.jpg
    199.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Przepis interesujący
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Przepis pochodzi z książki Aufläufe and Gratins wydanej w serii Kochen & Genießen
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy