- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Zapiekanka chlebowa "Hawaii"
500g porów
3 lyżki oliwy
sól i biały pieprz
300 ml śmietany
3 jajka
4 kromki chleba białego (najlepiej do tostów)
1 puszkę ananasów (500ml)
300g szynki
200g startego sera (gouda)
1. Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne (30 x 20)
2. Por kroimy w grube krążki ,solimy i pieprzymy. Dusimy na patelni z tłuszczem przez 3 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
3. Smietanę mieszamy z jajkami solimy i pieprzymy. Zawartość wlewamy na porę.
4. Chleb, szynkę i ananasa kroimy w kostkę. Wszystko kładziemy na rozlaną śmietanę i posypujemy obficie startym serem.
5. Zapiekamy 25 minut w temp 200 C /175 C z nawiewem / Gaz 3.
Ps1 Potrawa przygotowana jest na 4 osoby . Jedna porcja zawiera ok 400 kcal
Ps2 Osobą, którym nie odpowiada smak duszonych porów, polecam młodą kapustę.
Ps3 Niestety nie jestem fotografem zawodowym, ale widok niech Was nie odstrasza.

500g porów
3 lyżki oliwy
sól i biały pieprz
300 ml śmietany
3 jajka
4 kromki chleba białego (najlepiej do tostów)
1 puszkę ananasów (500ml)
300g szynki
200g startego sera (gouda)
1. Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne (30 x 20)
2. Por kroimy w grube krążki ,solimy i pieprzymy. Dusimy na patelni z tłuszczem przez 3 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
3. Smietanę mieszamy z jajkami solimy i pieprzymy. Zawartość wlewamy na porę.
4. Chleb, szynkę i ananasa kroimy w kostkę. Wszystko kładziemy na rozlaną śmietanę i posypujemy obficie startym serem.
5. Zapiekamy 25 minut w temp 200 C /175 C z nawiewem / Gaz 3.
Ps1 Potrawa przygotowana jest na 4 osoby . Jedna porcja zawiera ok 400 kcal
Ps2 Osobą, którym nie odpowiada smak duszonych porów, polecam młodą kapustę.
Ps3 Niestety nie jestem fotografem zawodowym, ale widok niech Was nie odstrasza.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: