30 dag ryżu
1 łyżeczka kurkumy
sól
60 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 bułka
2 jaja
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
30 dag kapusty świeżej
olej
Ryż ugotowałam na sypko z dodakiem kurkumy. Zrobił się bardzo aromatyczny i żółty.
Cebulę starłam na tarce do ziemniaków, czosnek przecisnęłam przez praskę. Kapustę poszatkowałam. Bułkę namoczyłam w wodzie (można namoczyć równiez w mleku). Mięso, cebulę, czosnek, bułkę odciśniętą, kapustę, jaja i przyprawy wymieszałam razem. Na rozgrzanym oleju poddusiłam masę mięsną.
Połowę ryżu wyłożyłam do naczynia żaroodpornego, na to mięso i druga część ryżu. Zapiekłam.
Można też polac przed zapieczeniem wierzch sosem pomidorowym.
1 łyżeczka kurkumy
sól
60 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 bułka
2 jaja
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
30 dag kapusty świeżej
olej
Ryż ugotowałam na sypko z dodakiem kurkumy. Zrobił się bardzo aromatyczny i żółty.
Cebulę starłam na tarce do ziemniaków, czosnek przecisnęłam przez praskę. Kapustę poszatkowałam. Bułkę namoczyłam w wodzie (można namoczyć równiez w mleku). Mięso, cebulę, czosnek, bułkę odciśniętą, kapustę, jaja i przyprawy wymieszałam razem. Na rozgrzanym oleju poddusiłam masę mięsną.
Połowę ryżu wyłożyłam do naczynia żaroodpornego, na to mięso i druga część ryżu. Zapiekłam.
Można też polac przed zapieczeniem wierzch sosem pomidorowym.
