Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka makaronowa po alzacku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 200444" data-attributes="member: 49"><p><strong>Zapiekanka makaronowa po alzacku</strong></p><p></p><p>500 g grubego makaronu,</p><p>1 mały kurczak (ok. 1 kg),</p><p>250 g pieczarek.</p><p>masło,</p><p>pół szklanki śmietany,</p><p>2 jajka,</p><p>30 g mąki,</p><p>1 kostka bulionu z kury,</p><p>sól </p><p></p><p>Ugotować makaron w osolonej wodzie, przelać zimną wodą, zostawić do ostygnięcia. Upiec kurczaka, wyjąć kości, pokrajać na małe kawałki. Umyte pieczarki pokrajać w cienkie plasterki i udusić na maśle. Przygotować sos: z mąki i masła zrobić zasmażkę (nie rumienić), w gorącej wodzie rozpuścić bulion, połączyć z zasmażką i śmietaną, przestudzić, wbić jajka i starannie wymieszać. Dodać do sosu pieczarki i kawałki kurczaka. Półmisek do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć w nim warstwę makaronu, na niej farsz; wierzchnią warstwę powinien stanowić makaron. Zapiekać 45 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 200444, member: 49"] [B]Zapiekanka makaronowa po alzacku[/B] 500 g grubego makaronu, 1 mały kurczak (ok. 1 kg), 250 g pieczarek. masło, pół szklanki śmietany, 2 jajka, 30 g mąki, 1 kostka bulionu z kury, sól Ugotować makaron w osolonej wodzie, przelać zimną wodą, zostawić do ostygnięcia. Upiec kurczaka, wyjąć kości, pokrajać na małe kawałki. Umyte pieczarki pokrajać w cienkie plasterki i udusić na maśle. Przygotować sos: z mąki i masła zrobić zasmażkę (nie rumienić), w gorącej wodzie rozpuścić bulion, połączyć z zasmażką i śmietaną, przestudzić, wbić jajka i starannie wymieszać. Dodać do sosu pieczarki i kawałki kurczaka. Półmisek do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć w nim warstwę makaronu, na niej farsz; wierzchnią warstwę powinien stanowić makaron. Zapiekać 45 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka makaronowa po alzacku
Top
Bottom