- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Bardzo smaczna zapiekanka na bazie pełnoziarnistego makaronu, sosu pomidorowego, granulatu sojowego i mozzarelli
Polecam przygotowanie takich zapiekanek w pojedynczych foremkach (tak jak u mnie) i jedzenie prosto z nich. Jeśli jednak nie posiadacie takich foremek to po prostu przemnóżcie ilość składników i przygotujcie dużą zapiekankę w dużej formie.
Składniki (na 1 porcję w pojedynczej foremce):
1/2 szklanki makaronu (najlepiej pełnoziarnistego)
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki granulatu sojowego
4 łyżki przecieru pomidorowego
3-4 łyżki tartej mozzarelli
1 ząbek czosnku
1.5 cm kawałek zielonej papryczki
sól, pieprz
szczypta przyprawy garam masala
1 łyżka oliwy
masło do nasmarowania foremki
Makaron gotujemy do momentu tuż przed al dente (nie może być jeszcze gotowy, musi być taki lekko niedogotowany).
W małym garnku zagotowujemy wodą, solimy ją, wrzucamy granulat sojowy. Pod przykryciem, na małym ogniu gotujemy ok. 5 minut aż granulat będzie miękki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekane: cebulę, czosnek i papryczka. Podsmażamy przez około 2 minuty, a następnie dokładamy przecier pomidorowy i odcedzony, ugotowany granulat sojowy. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i garam masalą. Podduszamy na bardzo małym ogniu przez jakieś 3-4 minut, trochę sos musi troszkę zgęstnieć. Następnie dodajemy prawie ugotowany makaron, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy do makaronu jedną łyżkę tartej mozzarelli, mieszamy. Całość nakładamy do wysmarowanej masłem foremki, posypujemy pozostałym serem.
Zapiekamy ok. 10 minut w 180 stopniach.


Składniki (na 1 porcję w pojedynczej foremce):
1/2 szklanki makaronu (najlepiej pełnoziarnistego)
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki granulatu sojowego
4 łyżki przecieru pomidorowego
3-4 łyżki tartej mozzarelli
1 ząbek czosnku
1.5 cm kawałek zielonej papryczki
sól, pieprz
szczypta przyprawy garam masala
1 łyżka oliwy
masło do nasmarowania foremki
Makaron gotujemy do momentu tuż przed al dente (nie może być jeszcze gotowy, musi być taki lekko niedogotowany).
W małym garnku zagotowujemy wodą, solimy ją, wrzucamy granulat sojowy. Pod przykryciem, na małym ogniu gotujemy ok. 5 minut aż granulat będzie miękki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekane: cebulę, czosnek i papryczka. Podsmażamy przez około 2 minuty, a następnie dokładamy przecier pomidorowy i odcedzony, ugotowany granulat sojowy. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i garam masalą. Podduszamy na bardzo małym ogniu przez jakieś 3-4 minut, trochę sos musi troszkę zgęstnieć. Następnie dodajemy prawie ugotowany makaron, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy do makaronu jedną łyżkę tartej mozzarelli, mieszamy. Całość nakładamy do wysmarowanej masłem foremki, posypujemy pozostałym serem.
Zapiekamy ok. 10 minut w 180 stopniach.