
180g grubego makaronu np. świderki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryki
5 cienkich parówek
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki sambal oelek
sól, pieprz
2 łyżeczki bazylii
3/4 szklanki startego żółtego sera
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek w plasterki a paprykę w paseczki.
Podsmażyć na oliwie. Podlać odrobiną wody i dusić do miękkości papryki.
Parówki pokroić w plasterki i podsmażyć na rumiano.
Odcedzony makaron połączyć z warzywami, koncentratem i przyprawami.
Dokładnie wymieszać i dodać parówki oraz połowę sera.
Wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać resztą sera.
Zapiekać aż ser się rozpuści.