Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka makaronowa z porami i pieczarkami w sosie serowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AnkaP" data-source="post: 1504680" data-attributes="member: 6990"><p>Oryginał <a href="http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/makaron-z-sosem-serowym_3034.html" target="_blank">tutaj</a>. Poniżej moja modyfikacja - w oryginale pory nie były duszone, zamiast mieszanych grzybów dałam pieczarki (bo bardziej dostępne) i zmniejszyłam ilość sosu, bo w oryginale makaron w nim pływał.</p><p></p><p>Składniki (dla 4 osób): </p><p>400 g makaronu (u mnie penne rigate, ale mogą być świderki, duże muszle lub kolanka)</p><p>500 g pieczarek pokrojonych w plasterki</p><p>2-3 pory cienko pokrojone w półplasterki</p><p>starty parmezan - około 6 łyżek</p><p>olej</p><p>masło </p><p>sól</p><p>pieprz</p><p>gałka muszkatołowa</p><p></p><p>Sos:</p><p>50 g masła</p><p>50 g mąki pszennej</p><p>0,5 litra mleka</p><p>100 g startego sera cheddar</p><p>sól i pieprz do smaku</p><p></p><p>Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą i wrzucić do dużej miski. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i masło, wrzucić pory i poddusić kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podduszone pory wrzucić do miski z makaronem i wymieszać. Patelnię wytrzeć z resztek pora ręcznikiem papierowym, rozgrzać na niej znów trochę oleju i masła, wrzucić pieczarki i smażyć, aż się zrumienią na złoto. Doprawić solą i pieprzem. Dodać do makaronu z porami.</p><p>Rozgrzać piekarnik do 180 st.C, a w międzyczasie przygotować sos: w rondlu roztopić masło i dodać mąkę. Podgrzewać około 1 minutę, a następnie stopniowo dolewać mleko, ciągle mieszając (najlepiej rózgą). Doprowadzić sos do wrzenia nadal mieszając, zestawić z ognia, wrzucić ser cheddar, wymieszać do rozpuszczenia sera, doprawić solą i pieprzem. Sos przelać do makaronu z porami i pieczarkami, dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Posypać tartym parmezanem.</p><p>Zapiekać przez 30-35 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru.</p><p></p><p>Ja z reguły daję mniej makaronu, tak ok. 300 g, bo gotuję dla 3 osób, ale resztę składników pozostawiam bez zmian. Przy większej ilości makaronu można zwiększyć ilość sosu, ale 1,5 litra mleka, które było w oryginale, to dla mnie gruba przesada.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AnkaP, post: 1504680, member: 6990"] Oryginał [URL="http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/makaron-z-sosem-serowym_3034.html"]tutaj[/URL]. Poniżej moja modyfikacja - w oryginale pory nie były duszone, zamiast mieszanych grzybów dałam pieczarki (bo bardziej dostępne) i zmniejszyłam ilość sosu, bo w oryginale makaron w nim pływał. Składniki (dla 4 osób): 400 g makaronu (u mnie penne rigate, ale mogą być świderki, duże muszle lub kolanka) 500 g pieczarek pokrojonych w plasterki 2-3 pory cienko pokrojone w półplasterki starty parmezan - około 6 łyżek olej masło sól pieprz gałka muszkatołowa Sos: 50 g masła 50 g mąki pszennej 0,5 litra mleka 100 g startego sera cheddar sól i pieprz do smaku Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą i wrzucić do dużej miski. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i masło, wrzucić pory i poddusić kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podduszone pory wrzucić do miski z makaronem i wymieszać. Patelnię wytrzeć z resztek pora ręcznikiem papierowym, rozgrzać na niej znów trochę oleju i masła, wrzucić pieczarki i smażyć, aż się zrumienią na złoto. Doprawić solą i pieprzem. Dodać do makaronu z porami. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C, a w międzyczasie przygotować sos: w rondlu roztopić masło i dodać mąkę. Podgrzewać około 1 minutę, a następnie stopniowo dolewać mleko, ciągle mieszając (najlepiej rózgą). Doprowadzić sos do wrzenia nadal mieszając, zestawić z ognia, wrzucić ser cheddar, wymieszać do rozpuszczenia sera, doprawić solą i pieprzem. Sos przelać do makaronu z porami i pieczarkami, dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Posypać tartym parmezanem. Zapiekać przez 30-35 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru. Ja z reguły daję mniej makaronu, tak ok. 300 g, bo gotuję dla 3 osób, ale resztę składników pozostawiam bez zmian. Przy większej ilości makaronu można zwiększyć ilość sosu, ale 1,5 litra mleka, które było w oryginale, to dla mnie gruba przesada. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka makaronowa z porami i pieczarkami w sosie serowym
Top
Bottom