- Maj 18, 2007
- 2,668
- 16
- 38
To był mój pierwszy własnoręcznie zrobiony obiad (od razu na 3 dni
) Przepis wyciągnęłam od ówczesnej koleżanki z ławki.
W oryginale była papryka marynowana i fix grzybowy.
ZAPIEKANKA MAKARONOWA
składniki:
-0,5kg makaronu (świderki)
-1 marchewka
-1 puszka kukurydzy konserwowej
-1 czerwona papryka
-1 zielona papryka
-0,5kg kiełbasy
-20dkg źółtego sera
-fix Knorr do potraw chińskich
-2-3 cebule
Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Kukurydzę także odcedzić. Marchewkę, paprykę i kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Wszystko wymieszać z ugotowanym makaronem, ewentualnie doprawić do smaku jakimiś przyprawami. Zrobić sos z fixu według przepisu na opakowaniu. Makaron z dodatkami przekadać na zmianę sosem i żółtym serem. Piec w naczyniu żaroodpornym ok. 30 minut.
Podawać polane ketchupem lub innym sosem.
W oryginale była papryka marynowana i fix grzybowy.
ZAPIEKANKA MAKARONOWA
składniki:
-0,5kg makaronu (świderki)
-1 marchewka
-1 puszka kukurydzy konserwowej
-1 czerwona papryka
-1 zielona papryka
-0,5kg kiełbasy
-20dkg źółtego sera
-fix Knorr do potraw chińskich
-2-3 cebule
Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Kukurydzę także odcedzić. Marchewkę, paprykę i kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Wszystko wymieszać z ugotowanym makaronem, ewentualnie doprawić do smaku jakimiś przyprawami. Zrobić sos z fixu według przepisu na opakowaniu. Makaron z dodatkami przekadać na zmianę sosem i żółtym serem. Piec w naczyniu żaroodpornym ok. 30 minut.
Podawać polane ketchupem lub innym sosem.